Η κλασσική μουσική στο σχολείο ως μέτρο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που ανέλαβε το 3ο δημοτικό σχολείο Λάρισας, εισάγει τους μαθητές στην κλασσική μουσική με το πρώτο κτύπημα του κουδουνιού.   

Η μουσική ημερεύει ακόμη και τα θηρία. Γιατί όχι και τους ανθρώπους, που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι το μεγαλύτερο όλων.

«Υποδεχόμαστε τους μαθητές με μουσική Μότσαρτ, Βιβάλντι, Ραβέλ και άλλους κλασσικούς συνθέτες», τονίζει η Ελένη Δημητρίου, διευθύντρια 3ου δημοτικού σχολείου Λάρισας.

Όπως σημειώνει η κ. Δημητρίου, στην πορεία της ημέρας η  μουσικός του σχολείου συζητά με τα παιδιά για τα νέα αυτά ακούσματα, πλήν τόσο παλιά, και «προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε το κριτήριο και το ένστικτό τους για να επιλέγουν στο μέλλον ποιοτική μουσική».

Έπειτα από ένα χρόνο εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας το κλίμα είναι πιο ήρεμο και οι γονείς είναι πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα.

Στα διαλλείματα και στις γιορτές η μουσική παίζει σε ρυθμούς μελωδικούς και για αυτόν τον σκοπό αξιοποιείται η μικροφωνική εγκατάσταση του σχολείου.

«Στόχος μας είναι και η υπόλοιπη σχολική κοινότητα να το υιοθετήσει ως μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών».

Η ανωτέρω πρωτοβουλία απευθύνεται στο θυμικό των παιδιών, που ξεκινούν την ζωή τους με θορύβους, τους οποίους ορισμένοι χαρακτηρίζουν μουσική.

Η μονοτονία των ήχων, επαναλαμβανόμενων συνήθως, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Music δείχνει την σχέση μεταξύ της ακρόασης κλασικής και οργανικής μουσικής και της βελτίωσης της  ψυχικής υγείας. Άλλη γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που άκουγαν αυτό το είδος μουσικής παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, στρες και κυρίως καρδιαγγειακών προβλημάτων.[1] Επιπλέον, η κλασική και η οργανική μουσική έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία και βοηθούν στη διαχείριση του πόνου.

[1] The Cardiovascular Effect of Musical Genres, Hans-Joachim Trappe, Gabriele Voit, Dtsch Arztebl Int. 2016 May; 113(20): 347–352,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906829/
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος