Η Καλαμάτα γιορτάζει τα 204 χρόνια από την απελευθέρωσή της- Το πρώτο επίσημο πολιτικό-διπλωματικό έγγραφο εστάλη από την περιοχή

Τα 204 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό και την έναρξη της ελληνικής επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821, γιορτάζει σήμερα με κάθε επισημότητα η Καλαμάτα.


Είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό. Φυσικά έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις.
Ήταν 23 Μαρτίου του 1821 όταν η Καλαμάτα έγινε η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε ύστερα από 400 χρόνια και πλέον σκλαβιάς από τον οθωμανικό ζυγό. Τέτοια μέρα μπήκαν στην Καλαμάτα οι οπλαρχηγοί Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Μαυρομιχάλης, Αναγνωσταράς, Νικηταράς και πάρα πολλοί άλλοι και έδωσαν τον όρκο μπροστά στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων.


Η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη που παραδόθηκε με πρωτόκολλο παραλαβής -παράδοσης. Το Μνημείο του Φωτός, που είναι ένα από τα νεότερα μνημεία της πόλης της Καλαμάτας, συμβολίζει το πρώτο επίσημο έγγραφο του νεοσύστατου τότε νεοελληνικού κράτους που έστειλαν στη Δύση και με αυτό διακήρυξαν τη διάθεσή τους για επανάσταση.

Ο Μάριος Αθανασόπουλος, ιστορικός, μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσουμ μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για την ιστορική σημασία αυτού του εγγράφου.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο διπλωματικό έγγραφο και πολιτικό έγγραφο. Είναι οι προειδοποιήσεις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς, το οποίο το υπογράφει μεν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ως επικεφαλής, ως αρχηγός των επαναστατών, αλλά τον συγγραφέα του δεν τον γνωρίζουμε ακριβώς ποιος ήταν. Οι ντόπιοι ιστορικοί και καταγόμενοι από την Καλαμάτα θεωρούν ότι ήταν κάποιος Καλαματιανός. Δεν νομίζω όμως ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Πρέπει να γράφτηκε στη Μολδοβλαχία πριν καν ξεκινήσει η επανάσταση, του Αλέξανδρου Υψηλάντη και απλά πρέπει να μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα, να αντιγράφηκε εδώ από κάποιο ντόπιο αντιγραφέα. Και ο Πετρόμπεης πρέπει να υπέγραψε απλά το συγκεκριμένο έγγραφο.
Είναι ένα αριστοτεχνικά γραμμένο έγγραφο και εκείνο που μου κάνει εντύπωση και γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν είναι έγγραφο που γράφτηκε εδώ, δεν αναφέρει καθόλου το κομμάτι το θρησκευτικό και δίνει πιο πολλή έμφαση στο κομμάτι της ελευθερίας και της καταπολέμησης της τυραννίας. Αναφέρεται η λέξη τυραννία έξι φορές, ενώ η λέξη ελευθερία μόλις τέσσερις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι εκδηλώσεις της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, όπως κάθε χρόνο, γίνονται μπροστά στον βυζαντινό ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί θα τελεστεί δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αναπαράσταση μπροστά στο Ηρώο στην πλατεία 23ης Μαρτίου, παρουσία όλων των οπλαρχηγών.

Ο δρόμος θυσίας ξεκινάει όπως κάθε χρόνο από την ιστορική Μονή της Βελανιδιάς. Είναι η Μονή του Παπαφλέσσα και από εκεί ανάβει η φλόγα και μεταφέρεται. Ανάβει στον βωμό που έχει στηθεί στο Ηρώο της 23ης Μαρτίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων

Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος