Η γραβιέρα Νάξου… μαζεύει βραβεία – στήριξη ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Περιζήτητη, πεντανόστιμη, αλλά με σημαντική μείωση της παραγωγής, η γραβιέρα Νάξου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με όλα τα άλλα προϊόντα που περνούν από τις συμπληγάδες της ενεργειακής κρίσεως.

Η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί ιδιαίτερα, σημειώνει ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου.

Καθημερινά παράγονται 5 τόνοι λιγότερο γάλα αγελαδινό και αιγοπρόβειο σε σχέση με την περυσινή περίοδο, λόγω του και αναλωσίμων.

Ο κ. Καπούνης θεωρεί ότι η βοήθεια από την πολιτεία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Μικρό το νησί, μικρός ο κλήρος, λίγα τα ζώα και οι εκτάσεις είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα η παραγωγή να περιορίζεται λόγω αντικειμενικών παραγόντων.

«Σε λίγο δεν θα υπάρχουν ζώα. Έντεκα  στάβλοι είχαν κλείσει έως τον Ιούλιο, άλλοι τέσσερις πρόσφατα και αναμένεται να κλείσουν άλλοι τρείς- τέσσερις μέσα στον Ιανουάριο του 2023».

Πρότινος στην Νάξο εκτρέφονταν 130.000 αιγοπρόβατα και τώρα υπολογίζονται σε 80.000- 85.000. Επίσης, σημαντική μείωση καταγράφεται και στα βοοειδή, που έφτασαν σε 7.000 από 9.000 που ήταν προ κρίσεως.

Ο κ. Καπούνης εκτιμά δεν σύντομα θα σημειωθούν ελλείψεις στο γάλα και στο κρέας, γιατί οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα μοσχάρια και τα πουλάνε σε ηλικία δέκα μηνών, αντί να τα μεγαλώνουν για 18- 20 μήνες, οπότε έφταναν σε 700 με 800 κιλά.

Η κτηνοτροφία έχει γενικό πρόβλημα

Είμαστε 20% κάτω σε παραγωγή και το ίδιο συμβαίνει με τα τυροκομικά, ενώ έχει διπλασιαστεί η τιμή πώλησης. Αυτό έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές, οι οποίοι περιορίζουν τις αγορές και πέφτει η ζήτηση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ παραγωγής και ζήτησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος