Η γέφυρα των Σερβίων “γερνά” και χρειάζεται φροντίδα

Η γέφυρα στη λίμνη Πολυφύτου, κατασκευασμένη το 1973, που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κοζάνης- Λάρισας, γερνά. Καθιζήσεις και βυθίσεις στο οδόστρωμα σήμαναν συναγερμό στους αρμόδιους φορείς της Δ. Μακεδονίας, για την στατικότητα της γέφυρας Σερβίων, που μετρά 50 χρόνια ζωής.

Το ζήτημα δεν προέκυψε εχθές. Έχει διαπιστωθεί από το 2012 και επιδεινώνεται σταδιακά, λόγω ηλικίας των υλικών και των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τον Στέργιο Κιάνα, πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου έδειξε προβλήματα καθίζησης του οδοστρώματος, αλλά και διάβρωσης του σκυροδέματος. Έχει μειωθεί ο συντελεστής ασφαλείας και για αυτό τον λόγο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και επεμβάσεις και μάλιστα άμεσα. Προς το παρόν δεν έχει επέλθει το τέλος του χρόνου ζωής του σκυροδέματος, αλλά χρήζει αποκατάστασης. Είναι πολύ πρώιμο να συζητείται το τι θα γίνει σε βάθος χρόνου και προηγούνται οι μελέτες που θα εντοπίζουν ακριβώς το πρόβλημα και τους τρόπους επιδιορθώσεως του, τονίζει ο κ. Κιάνας. «Δεν χρειάζονται ακρότητες χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση της καταστάσεως», επισημαίνοντας ότι το να μιλάμε για μια καινούργια γέφυρα είναι περιττό», αναφορικά με κάποιους που κινδυνολογούν, κάνοντας ατυχείς συγκρίσεις με την γέφυρα στην Ιταλία, και προφανώς με άλλες σκοπιμότητες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο αρχικό τμήμα της γέφυρας από την Κοζάνη προς τα Σέρβια, όπου υπάρχουν κατακόρυφες μετακινήσεις σε κάποιους από τους προβόλους της γέφυρας, αποφαίνονται κάποιοι. Ήδη ειδική σηματοδότηση ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς, ενώ επιβάλλεται μείωση του ορίου ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων από τη γέφυρα στα 40 χλμ./ώρα. Κάθε τράνταγμα που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και αυτό θέτει περιορισμούς ακόμη και στο μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος των διερχόμενων οχημάτων στους 50 τόνους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος