Η ΕΥΑΘ εκσυγχρονίζεται και αναλαμβάνει δράσεις για το περιβάλλον

Array

Τις δυνάμεις της με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς που ανέλαβαν δράση για το περιβάλλον ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ενώνει η ΕΥΑΘ.

Εργαζόμενοι της εταιρίας μοίρασαν σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συμβουλές για μια πιο «πράσινη» ζωή, σπόρους και γλαστράκια με το φυτό μη με λησμόνει για να μην ξεχνάμε το περιβάλλον και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Στις δράσεις της ΕΥΑΘ Α.Ε για το περιβάλλον αναφέρθηκε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της εταιρίας Άγις Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της εταιρίας με θέμα τη δέσμευση και επεξεργασία ρυπαντικού φορτίου στα λύματα που εισέρχονται στον βιολογικό καθαρισμό και, στη συνέχεια, την ανάκτηση πολύτιμων υλικών από αυτό.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το MIT έχει επίκεντρο της κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Απευθύνεται σε νεοφυείς εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να προτείνουν καινοτόμες τεχνολογίες για τη δέσμευση και την επιμέρους επεξεργασία κλασμάτων ρυπαντικού φορτίου στα εισερχόμενα λύματα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ). Για τους νικητές προβλέπονται και χρηματικά έπαθλα ενώ αν κάποια ιδέα είναι εφαρμόσιμη υπάρχει η περίπτωση υλοποίησής της.

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία του διαγωνισμού για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας με την αξιοποίηση των αποβλήτων που παράγονται. Επιπλέον, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα επαναχρησιμοποίησης του νερού που εξέρχεται από το βιολογικό καθαρισμό για αρδευτικούς λόγους, κάτι που όπως είπε κάποια στιγμή θα γίνει με απόφαση της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε. επισήμανε ότι απώτερος στόχος της εταιρίας είναι ένας πιο καθαρός Θερμαϊκός που είναι και η λεκάνη απορροής των λυμάτων της Θεσσαλονίκης μιας πόλης με πληθυσμό 1 εκατ. κατοίκους. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της ΕΥΑΘ σε σχέση με τα απόβλητα ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες στις εγκαταστάσεις της Ν. Μηχανιώνας όπου καταλήγουν τα λύματα των λεγόμενων τουριστικών περιοχών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σε ότι αφορά τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης της εταιρίας είπε ότι κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Την βελτίωση της προσαρμοστικότητάς της ΕΥΑΘ στις μεταβολές της ζήτησης νερού, τη σταδιακή αντικατάσταση των υδρομέτρων με ψηφιακά και την ολοκληρωμένη διαχείριση του δικτύου που θα λειτουργεί ψηφιακά στο σύνολό του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος