Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge Team ξεχωρίζει παγκοσμίως με το καινοτόμο πρότζεκτ ChromaHive, το οποίο αναδείχθηκε φιναλίστ ανάμεσα σε 193 χώρες, μπαίνοντας στους 10 κορυφαίους στο Eco Equilibrium New Technology Experience 2025, που θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ καινοτομίας στον Παναμά.
Το ChromaHive είναι το πρώτο έξυπνο σύστημα παρακολούθησης μελισσών, που μετατρέπει τις μέλισσες σε φυσικούς ερευνητές της βιοποικιλότητας.
Με AI, αισθητήρες και αυτόνομη λειτουργία, συλλέγει δεδομένα από τη φύση και προσφέρει την πιο αξιόπιστη εικόνα για την υγεία των οικοσυστημάτων μας, συμβάλλοντας στην αρτιότερη έρευνα των ειδικών.
Η ομάδα θα διαγωνιστεί στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST Global 2025 στον Παναμά από τις 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2025, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό.
Το μέλος της Εθνικής Ομάδας, η 15χρονη Κωνσταντίνα Αμπατζόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» αναφέρθηκε στο καινοτόμο αυτό πρότζεκτ. «Το θέμα του διαγωνισμού φέτος είναι η βιοποικιλότητα. Έτσι, εμείς αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη, στη δυσκολία στη μέτρηση και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας. Η μέτρηση είναι μία πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία καθώς οι επιστήμονες πρέπει να συλλέγουν δείγματα με το χέρι συχνά σε αντίξοες συνθήκες. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας, το οποίο ονομάζεται ChromaHive, που συνεργάζεται με τις μέλισσες τους πιο σημαντικούς επικονιαστές του πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κων. Αμπατζόγλου, η οποία στη συνέχεια περιέγραψε με λεπτομέρειες τη διαδικασία της μέτρησης.
Από την πλευρά του ο προπονητής της ομάδας, Ραφαήλ Τζίμας αναφέρθηκε στην προσπάθεια και στον χρόνο, που έχουν αφιερώσει οι μαθητές για το πρότζεκτ αυτό και τόνισε πως ήδη έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάθεση πατέντας προκειμένου να γίνει εμπορικό προϊόν καθώς εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αξιοποιήσουν το ChromaHive.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος