Η ΕΡΤ3 στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών – Η στιγμή που το άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων ήρθε στο φως

Στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών ξεναγήθηκε η εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 με τη βοήθεια της “ψυχής” του μουσείου της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελικής Κοτταρίδη. Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας πολιτιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ημαθία και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Η κα. Κοτταρίδη εξέφρασε την αισιοδοξία της για το άνοιγμα του χώρου λέγοντας χαρακτηριστικά “ταξιδεύουμε πλησίστιοι, με όλα τα πανιά ανοιχτά να τελειώσουμε πριν το Πάσχα και από εκεί και πέρα η πολιτική ηγεσία θα ορίσει πότε θα γίνουν τα εγκαίνια.

“Υποθέτω ότι με την αρχή της σεζόν κάπου μέσα στον Μάιο το Μουσείο θα ανοίξει, αν δεν συμβεί κάτι άλλο σε σχέση με την πανδημία” τόνισε.

“Το Μουσείο αποτελεί” είπε η κα. Κοτταρίδη “ένα μεγάλο μόρφωμα διαφορετικό τελείως από άλλους αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο εξαπλώνεται οργανικά στον αρχαιολογικό χώρο και περιλαμβάνει παραπάνω από μία ενότητες”. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κεντρικό μουσειακό κτήριο, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών, που καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων με τους τύμβους, το ανάκτορο των Αιγών, ένα μοναδικό κτήριο, το αρχέτυπο όλων των δημόσιων κτηρίων της Ελληνιστικής Οικουμένης, όπου “τρέχει” το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.  Στο κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου θα στεγάζεται, εξάλλου, το ψηφιακό μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και το ψηφιακό δίκτυο περιήγησης στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων.

“Ένας από τους στόχους μας είναι να κρατάμε τον κόσμο, ενώ διαθέτουμε ψηφιακό υλικό – βίντεο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χιλίων ωρών. Το ψηφιακό μουσείο θα διαθέτει δύο γιγαντοοθόνες, 12 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, πάνω στις οποίες θα προβάλλονται εικόνες από όλη την ελληνιστική οικουμένη από τη Μακεδονία μέχρι τις αραβικές χώρες” επισήμανε η κα. Κοτταρίδη. “Για να δεις τις Αιγές θα χρειάζεσαι τρεις μέρες” τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μαρμάρινο άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων –  Το βίντεο που έδειξε πρώτη η ΕΡΤ3

Η κα. Κοτταρίδη αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό εύρημα, στο μαρμάρινο άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων, που ανακαλύφθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου ενώ παραχώρησε  στιγμιότυπα της ανασκαφής σε βίντεο. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα με ύψος σχεδόν ένα μέτρο (περίπου 3/5 του φυσικού) που χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους, όταν η Βέροια, ως έδρα του Κοινού των Μακεδόνων και νεωκόρος της αυτοκρατορικής λατρείας, ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας. Οι εικόνες του βίντεο είναι εντυπωσιακές και καταγράφουν με ακρίβεια την άοκνη προσπάθεια των αρχαιολόγων.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας μίλησε τέλος για τον “μνημειακό περίπατο” που έχει αποκτήσει η Βέροια, για τα έργα στις εκκλησίες και άλλα μνημεία και για την σημαντική μόνιμη, ημιυπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης τον “Τοίχο της Μνήμης”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος