Το ερώτημα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού αν και είχε εγκαταλειφθεί επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα κυρίως εξαιτίας της σχετικής έρευνας που ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Βέβαια ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι ίσως να μην μάθουμε ποτέ από πού ξεκίνησε ο ιός ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων που βρέθηκε πρόσφατα στην Κίνα για τη σχετική έρευνα διευκρίνισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει μία χώρα να δώσει στοιχεία και να γνωστοποιήσει αρχεία αν η ίδια δεν το θέλει. Φυσικά η χώρα την οποία «δείχνουν» όσοι μιλούν για την προέλευση του κορονοϊού είναι η Κίνα και συγκεκριμένα η πόλη Γουχάν.
Ίσως το μόνο που θα μάθουμε τελικά να είναι ότι ο ιός πριν αναγνωριστεί κλινικά τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφορούσε και μεταδόθηκε μέσω των νυχτερίδων.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Αντώνης Γούλας είναι πολύ πιθανό να μην μάθουμε ποτέ από πού ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού και ίσως να μην έχει κανένα νόημα όλη αυτή η συζήτηση. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ελάχιστοι αξιόπιστοι επιστήμονες υπαινίχθηκαν κατασκευή του ιού στο εργαστήριο και ένας από αυτούς είναι ο Γάλλος καθηγητής Ιολογίας Λικ Μοντανέ ο οποίος όμως δυστυχώς θεωρείται αμφιλεγόμενος επιστήμονας τα τελευταία χρόνια.
Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος ο οποίος επίσης αμφισβήτησε την αξιοπιστία του κ. Μοντανέ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην ορθόδοξη επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει πλέον ερώτημα. Η απάντηση έχει δοθεί και συγκλίνει ότι ο κορονοϊός δεν είναι κατασκεύασμα. Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι η συζήτηση αφορά περισσότερο έναν εμπορικό αμερικανοκινεζικό πόλεμο και δεν είναι παραγωγική. Άλλωστε και οι δύο επιστήμονες συμφωνούν, και μάλλον αυτό είναι το σημαντικότερο, ότι η έρευνα για τα εμβόλια και την θεραπεία της Covid-19 κινείται ανεξάρτητα από την προέλευση του ιού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος