Η έπαρση της μεγάλης σημαίας – Αύριο τα ελευθέρια της Χίου

Τα “καλά” της έχει φορέσει η Χίος, προκειμένου να γιορτάσει αύριο τα ελευθέρια της. Ήταν 11 Νοεμβρίου του 1912, όταν ο ελληνικός στόλος βομβάρδισε τις τουρκικές θέσεις και μια ελληνική πυροβολαρχία αποβιβάστηκε στο νησί.

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Πυλιώτης, μεταφέρει στους τηλεθεατές το γιορτινό κλίμα, που συνοδεύει τις εκδηλώσεις μνήμης και την καθιερωμένη παρέλαση.

Η μεγάλη σημαία δώρο από την Μητρόπολη αποτελεί πολύτιμο απόκτημα για το νησί, που υπενθυμίζει μια μοναδική στιγμή στην ιστορία του πολύπαθου νησιού.

Η Χίος αποτελούσε σημαντικό προπύργιο της οθωμανικής κυριαρχίας, το οποίο δεν εγκατέλειψε εύκολα. Οι μάχες διήρκησαν έως και τον Ιανουάριο του 1913, οπότε και επήλθε η πλήρης απελευθέρωση του νησιού.

Το τίμημα της απελευθέρωσης της Χίου αποδείχτηκε βαρύ. Ο απολογισμός μετρούσε  36 νεκρούς και 166 τραυματίες. Οι νεκροί του 1912 προστέθηκαν στους χιλιάδες δολοφονημένους τον Μάρτιο του 1822, όταν κατά τον ξεσηκωμό του νησιού ο Καρά Αλί αποβίβασε τον τουρκικό στρατό, που έσφαξε 42.000 από τους 180.000 κατοίκους και πούλησε στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής περίπου 52.000, κυρίως γυναικόπαιδα.

Το 1912 η Χίος έπαψε πλέον να αποτελεί κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έπειτα από 356 χρόνια με την κατάληψή της το 1566, αλλά η ενσωμάτωση της στο Ελληνικό κράτος επήλθε μετά το τέλος του Α΄Π.Π. και την συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος