Παρά το θετικό πρόσημο στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι, τη στιγμή που, όπως λένε, ο μισθός τους πλέον δεν φτάνει ούτε καν για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το μόνο που μπορεί να παράγει η Ελλάδα είναι ο ήλιος, άλλοι πάλι κάνουν λόγο για έναν κακό πρωτογενή τομέα, αμφισβητώντας παράλληλα εξ ολοκλήρου την ανάπτυξη, την στιγμή που, όπως λένε, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Όπως τόνισε η δικηγόρος, κα Αριάδνη Νούκα, και σε ό,τι αφορά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ότι, την τελευταία πενταετία, τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 4,6%, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ” πηγαίνουμε όντως καλύτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο, το θέμα δεν λύθηκε, μεταφέρθηκε απλά το πρόβλημα που έχουν οι δανειολήπτες και τα δάνεια τα έχουν τα funds, τα οποία έχουν πρακτικές αθέμιτες, καταχρηστικές, παραπλανητικές, εκβιαστικές και επιθετικές εναντίον των δανειοληπτών. Και φυσικά τώρα οι δανειολήπτες βρίσκονται σε πιο δυσχερή θέση σε σχέση με πριν, δηλαδή όταν είχαν απέναντι τις τράπεζες και ο δανειολήπτης μπορούσε να έχει επαφή με έναν υπάλληλο δια ζώσης. Υπήρχαν και φιλίες από τις καθημερινές συναλλαγές, τώρα δεν υπάρχει αυτό. Τώρα είναι μια απρόσωπη κατάσταση που δεν μπορεί να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο βεβαίως έγιναν παρεμβάσεις νομοθετικές, ωστόσο, τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται σε σχέση με τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν, είναι πάρα πολύ μικρά.”
“Ξεφορτώθηκαν κάποια κόκκινα δάνεια, τα πήραν κάποιες εταιρείες και έχουν δημιουργήσει μία καινούργια αγορά, παράλληλη των κόκκινων δανείων”, επισήμανε ο κ. Δημήτρης Αλβανός, δικηγόρος, προσθέτοντας ότι “όταν είχαν γίνει αυτές οι πωλήσεις, όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο ήμασταν αισιόδοξοι, με την έννοια ότι, επειδή τα είχαν πάρει κοψοχρονιά, θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερες συμφωνίες. Αυτές οι εταιρείες κάνουν πλειστηριασμούς, οι οποίες δεν συνέφεραν να γίνουν στις κανονικές τράπεζες, υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουν να πληρώσουν δανειολήπτες και δεν μπορούν να βρουν κάποιον άνθρωπο για να δώσουν μία προκαταβολή. Για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, πρέπει να νομοθετηθεί ένα εργαλείο αποτελεσματικό. Και φυσικά μιλάμε για τον εξωδικαστικό που θέλει όμως παρεμβάσεις. Πρώτον, ανοίγουν τα όρια των δανειοληπτών που μπορούν να προστατευτούν μέσα από τη διαδικασία αυτή. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την αύξηση των ορίων των ευάλωτων που θα πιάσει αρκετό κόσμο. Επιπλέον, πρέπει να λυθούν τα συστημικά προβλήματα της πλατφόρμας.”
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη δέσμη μέτρων που αναμένεται να ανακουφίσει τους οφειλέτες και τις νέες πρωτοβουλίες που διευρύνουν το πλαίσιο εφαρμογής του εξωδικαστικού, ο κ. Αλβανός έκανε λόγο για “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”.
“Τώρα η υποχρεωτική ρύθμιση γίνεται μόνο για τους ευάλωτους. Τα όρια, αν και διπλασιάστηκαν, είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, δηλαδή πιάνουν ένα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Αφορούν περιπτώσεις που δεν συμφέρει τις ίδιες τις εταιρείες και τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δανειοληπτών θα μείνει απ’ έξω”, κατέληξε ο κ. Αλβανός.
Την ίδια ώρα, πολύ συχνά οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη συνδιαλλαγή τους με τις τράπεζες, είτε μικρά είτε μεγαλύτερα, τη στιγμή που οι περισσότεροι δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις διαδικτυακές συναλλαγές τους.
Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να λυθεί μία διαφορά με μία ελληνική τράπεζα, έρχεται ο θεσμός του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή, όπως τόνισε η κα Παρασκευή Αγγελίδου, Χρηματοοικονομική Διαμεσολαβήτρια.
“Η αρμοδιότητα του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Μεσολαβητή είναι να επιλύει φιλικά διαφορές μεταξύ τραπεζών, επενδυτικών εταιρειών και των πελατών τους, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν καθημερινά θέματα που αφορούν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, τις συναλλακτικές ή τις συμβατικές τους σχέσεις. Ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής δεν μπορεί να υπεισέλθει σε ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική πολιτική των τραπεζών, επειδή μιλάμε για φιλική διευθέτηση των διαφορών”, κατέληξε η κα Αγγελίδου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος