Η εικόνα της κακοκαιρίας σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Κ. Μακεδονία

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας έως και το Σάββατο, εν αναμονή έντονων καιρικών φαινομένων, που θα προκαλέσουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος από την Βρυσέλλα Θεσπρωτίας δίνει την εικόνα των πλημμυρισμένων χωραφιών.

Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε, για άλλη μια φορά εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα ο κάμπος της Θεσπρωτίας να μετατραπεί σε λίμνη και να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων.

Στο φράγμα του Ράγιου, όπου λειτουργεί Μικρό Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου απομακρύνουν κορμούς από δέντρα και φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού. Σε κάποια σημεία το ύψος του νερού ξεπερνά τα δυο μέτρα, δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε ανθρώπους και μηχανήματα, ενώ από παρακαμπτήριους δρόμους διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο αντιδήμαρχος Φιλιατών και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Πέτρος Κατσάρης αναφέρει ότι οι προκλήθηκαν ζημιές σε εσπεριδοειδή, προτού γίνει η συγκομιδή και πλέον αυτά θα σαπίσουν πάνω στα δέντρα. «Είναι η δεύτερη φορά φέτος που πλημμυρίζει ο κάμπος, αν και τότε δεν είχαν σημειωθεί ακραία καιρικά φαινόμενα». Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να καθαριστεί η κύτη του ποταμού, σημειώνει ο κ. Κατσάρης.

Η εικόνα της κακοκαιρίας σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Κ. Μακεδονία

Πλημμύρες και στο παραλιακό μέτωπο της Λάρισας

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν προκληθεί και στο παραλιακό μέτωπο της Λάρισας, από όπου δίνει λεπτομέρειες η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μίνα  Μαυρογιάννη.

Η δυνατή βροχή ξεκίνησε εχθές γύρω στις έξι το απόγευμα και διήρκησε όλη την νύχτα. Μεγάλοι όγκοι νερού κατέκλυσαν τον οικισμό των Μεσαγγάλων, καθιστώντας δύσκολες τις μετακινήσεις πεζών και ΙΧ. Επίσης, η διάβρωση του εδάφους προκάλεσε κατολίσθηση στον Δήμο Αγιάς, αλλά η κυκλοφορία έχει ήδη αποκατασταθεί.

Η εικόνα της κακοκαιρίας σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Κ. Μακεδονία

Προβλήματα και στην Κεντρική Μακεδονία.

Προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα εμφανίζεται η Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με τον Μπάμπη Στεργιάδη, προϊστάμενο πολιτικής προστασίας. Η χθεσινή νεροποντή στην Πέλλα προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στην πεδιάδα, όπου έσπευσε η πυροσβεστική πραγματοποιώντας 25 αντλήσεις υδάτων και 93 κλήσεις. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αλμωπία, ενώ έσπασε η τάφρος στο Δροσερό της Σκύδρας, όπου  παραμένουν οι δυνάμεις για να ανοίξουν τους πλημμυρισμένους δρόμους. Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με καθίζηση που σημειώθηκε στο πέλμα της γέφυρας του Κρασοπουλίου. Κατολίσθηση προκάλεσαν τα νερά στην περιοχή Γρίβας- Καστανερής στο Κιλκίς. Τα φερτά υλικά συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ποσότητες λόγω του μεγάλου όγκου νερού, που ξεπέρασε τα 100 χιλ. από εχθές το μεσημέρι, όπως αναφέρει ο κ. Στεργιάδης.

Σε συνεχείς συσκέψεις παρακολουθούνται τα καιρικά φαινόμενα και η Περιφέρεια παραμένει σε επιφυλακή έως και το Σαββατοκύριακο, οπότε αναμένεται να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ακόμη και σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος