Η Ε.Ε. διαμορφώνει το κανονιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη

Array

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το σετ κανόνων που θα διέπουν την εφαρμογή της σε διάφορους ευαίσθητους τομείς. Η διευθύντρια του Τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Lucilla Sioli, ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με τη διαμόρφωση αυτού του ρυθμιστικού πλαισίου μίλησε στο Ο3 για τους τομείς οι οποίοι κατά την άποψή της χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες που κρίνονται απαραίτητες αφορούν την ασφάλεια των ανθρώπων, τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Ένα πεδίο που ανέφερε ως παράδειγμα η κ. Sioli και αφορά την ασφάλεια είναι τα ρομπότ που ενδεχομένως δεν είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και ένα άλλο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι προσλήψεις με την ψηφιακή επιλογή βιογραφικών η οποία μπορεί να γίνεται σε βάρος ορισμένων πολιτών εξαιτίας κοινωνικών στερεοτύπων που ακόμη κυριαρχούν.

Οι έλεγχοι της Ε.Ε. σύμφωνα με την κ. Sioli θα αφορούν τα συστήματα νοημοσύνης υψηλού κινδύνου και σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς την εφαρμογή των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ένα στοιχείο που στηρίζει αυτή τη δέσμευση αποτελεί το γεγονός ότι τα συστήματα αυτά αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 10% της αγοράς της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αν δεν υπάρξει έλεγχος για να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη από τους πολίτες δεν θα υπάρξει και χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης», καταλήγει η κ. Solli και επισημαίνει ότι σήμερα το 65% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε δεν χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες γιατί φοβούνται πιθανή πρόκληση ζημιάς σε βάρος των πελατών τους. Η σχετική διαβούλευση που γίνεται μεταξύ της Ε.Ε και των χωρών που την απαρτίζουν μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δύο χρόνια.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όπως υπογράμμισε μιλώντας επίσης στο Ο3 ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος η χώρα μας ετοιμάζει και θα είναι σε μικρό χρονικό διάστημα σε θέση να παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη όπως άλλωστε οφείλουν να πράξουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος