Η διαδικασία παράδοσης της καθαρής μαστίχας στο εργοστάσιο- Εκτοξεύεται η ζήτηση για το λευκό «θησαυρό» της Χίου

Από τα μέσα Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει η παράδοση του μαστιχιού, η φετινή σοδειά δηλαδή του 2023 και πλέον οι κόποι των παραγωγών στη Χίο παίρνουν «σάρκα και οστά» και φαίνονται και στην πράξη.

Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της ένωσης μαστιχοπαραγωγών Χίου μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για το «θησαυρό» της Χίου τη μαστίχα, που αυτό το διάστημα γίνεται η συλλογή του προϊόντος στην ένωση μαστιχοπαραγωγών, ενώ όπως είπε είναι πολύ μεγάλη η παγκόσμια ζήτηση για τη μαστίχα.

«Είμαστε πλέον στη διαδικασία όπου ο κόπος των παραγωγών στο χωράφι έρχεται εδώ (σ.σ. στην ένωση μαστιχοπαραγωγών) και παραδίδουν τη μαστίχα τους. Το προϊόν είναι εξαιρετικά καθαρό, μετά από πολύ κόπο και στο χωράφι και στο σπίτι, κάθε χρόνο ξεκινάμε περίπου 11- 12 Νοέμβρη και οι παραδόσεις ολοκληρώνονται την άνοιξη. Εδώ κατηγοριοποιείται η μαστίχα ανάλογα με το μέγεθος, μετά μπαίνει στην παραγωγή και τη μεταποίηση και ανάλογα με το μέγεθος βγαίνει η κάθε συσκευασία ξεχωριστά. Υπάρχει μεγάλη αύξηση της τιμής φέτος. Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι η μαστίχα είναι πολύ καθαρή φέτος, δεν είχαμε βροχές το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα καθαρά μαστίχια να δίνουν και υψηλές τιμές. Έχουμε πολλούς νέους παραγωγούς και νέες εκμεταλλεύσεις μαστιχόδεντρων, οι οποίες είχαν αφεθεί από τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε το 80% του παραγόμενου προϊόντος, η ζήτηση είναι μεγάλη. Μια μεγάλη αγορά αυτή τη στιγμή είναι η Κορέα, όπου το μαστίχι χρησιμοποιείται 100% ως φάρμακο, όπως και στην Ινδία υπάρχει ζήτηση. Το προϊόν επιστημονικά είναι πιστοποιημένο για δράσεις που γνωρίζουμε ότι έχει», όπως ανέφερε ο κ.Τούμπος.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος