Η Χίος εκπέμπει S.O.S. για τη λειψυδρία

Ένας παραδεισένιος τόπος στο Ανατολικό Αιγαίο, η Χίος βρίσκεται αντιμέτωπη με την συνεχιζόμενη ανομβρία, που προκαλείται από την περιβαλλοντική αλλαγή.

Πρόβλημα όσον αφορά την επάρκεια των υδάτων, αντιμετωπίζουν οι περίπου 55.000 κάτοικοι του νησιού, αφού δεν πέφτει σταγόνα βροχής.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, συνάντησε τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την υδροδότηση.

Αποφασίστηκε ένα πακέτο μέτρων με δεδομένο ότι τα βροχομετρικά στοιχεία τέλος Ιανουαρίου δείχνουν ότι την επόμενη θερινή και φθινοπωρινή περίοδο θα υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει ο Βασίλης Μυριαγκός, πρόεδρος  Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Χίου.

«Ελάχιστες οι βροχές στο νησί, μικρό το απόθεμα του νερού και “ο Θεός να βάλει το χέρι του”, γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η επόμενη χρονιά».

Στα μέτρα εξοικονόμησης των αποθεμάτων εντάσσεται η μείωση της κατανάλωσης, με την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επίσης, θα δημιουργηθούν 2-3 μονάδες αφαλάτωσης για να ενισχυθεί η πόλη της Χίου και των Βροντάδων. Παράλληλα, ενεργοποιούνται 3-4 γεωτρήσεις για να καλύψουν το ισοζύγιο του νερού, και θα αυξηθεί η ποσότητα από ένα υπάρχον μικρό φράγμα, που λειτουργεί στο νησί. Είναι παρήγορο ότι οι υφιστάμενες γεωτρήσεις δεν έχουν υποστεί υφαλμύρωση προς το παρόν.

Όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Μυριαγκός, αν δεν βρέξει το επόμενο δίμηνο, θα προχωρήσουν σε διακοπές νερού για κάποιες ώρες την ημέρα. Σύντομα θα αρχίσει η τουριστική περίοδος, με ότι θα σημάνει αυτό για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι σε κάθε οίκημα, σύμφωνα με τον κ. Μυριαγκό, προκειμένου να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν κεντρικές μονάδες υδροδότησης τα περισσότερα νησιά στο Αιγαίο, αντιμετώπιζαν πρόβλημα έλλειψης νερού μα παραδοσιακούς, που εφαρμόζονταν από την αρχαιότητα. Οι κατασκευαστές των σπιτιών προνοούσαν, ώστε οι ταράτσες να λειτουργούν ως μικροί αποθετήρες νερού. Ακόμη και σήμερα είναι εμφανείς σε παλιά σπίτια οι ειδικές ταράτσες, δεξαμενές νερού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος