Η άσβεστη μνήμη του Πόντου από τον Ιωάννη Μελισσανίδη

Μια βιωματική εμπειρία που είχε από την γιαγιά του, η οποία έφτασε στην Ελλάδα μικρό κορίτσι, ορφανή, κυνηγημένη από τους Τούρκους στον Πόντο εκμυστηρεύτηκε στην ΕΡΤ3 ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης. «Οι εφιάλτες από τις σφαγές και τις πυρπολήσεις των χωριών του Πόντου στοίχειωναν τον ύπνο της έως τα βαθιά γεράματά της σε ηλικία 90 ετών και ξυπνούσε έντρομη». Σίγουρα μια παρόμοια ιστορία έχουν ακούσει όλοι όσοι έχουν στην οικογένεια κάποιο συγγενή, θύμα της τουρκικής βίας και του ξεριζωμού.

Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στοιχειώνει τα θύματα και τους απογόνους τους. Οι Σύμμαχοι στον Α ‘ΠΠ καταδίκασαν τις σφαγές που χρηματοδοτήθηκαν και διεπράχθησαν από την τουρκική κυβέρνηση. Το 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονίας ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει την εκστρατεία κατά των χριστιανικών μειονοτήτων της, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, ως γενοκτονία. Οι εθνικοί νομοθέτες σε Κύπρο, Σουηδία, Αρμενία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία και  Τσεχική Δημοκρατία, εξέδωσαν ψηφίσματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων. Στην Ελλάδα η επικύρωση του νόμου το 1998 για την αναγνώριση συνάντησε την αντίδραση κόμματος της τότε ήσσονος αντιπολιτεύσεως για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει, παρ’ ότι είχε υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία και με ανακοίνωση της, την επομένη ημέρα, 30 Σεπτεμβρίου 1998 ισχυρίστηκε ότι “η περιγραφή των γεγονότων ως γενοκτονίας ήταν χωρίς ιστορική βάση”. «Καταδικάζουμε και διαμαρτυρόμαστε για αυτό το ψήφισμα», ανέφερε δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Με αυτό το ψήφισμα, το Ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο στην πραγματικότητα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον τουρκικό λαό για την μεγάλης κλίμακας καταστροφή και τις σφαγές που διέπραξε η Ελλάδα στην Ανατολία, όχι μόνο υποστηρίζει την παραδοσιακή ελληνική πολιτική παραμόρφωσης της ιστορίας, αλλά δείχνει επίσης ότι η επεκτατική Ελληνική νοοτροπία είναι ακόμα ζωντανή».[1] “Έλληνες” επέτρεψαν στην Τουρκία να τολμά να μιλά με αυτόν τον τρόπο.

Το έγκλημα της Τουρκίας βρήκε μιμητές και έπειτα από λίγα χρόνια οδήγησε σε νέα γενοκτονία. Τον Φεβρουάριο του 1921 η εφημερίδα Völkischer Beobachter, επίσημο όργανο του ναζιστικού κόμματος, σε άρθρο με τίτλο “Der Vorkämpfer” (Οι Πρωτοπόροι) έγραφε με θαυμασμό: «Το γερμανικό έθνος μια  μέρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει και σε τουρκικές μεθόδους».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία για όσους ξεχνούν. «Όποιος γνωρίζει την ιστορία του δεν πέφτει θύμα της χειραγώγησης, της άγνοιας, ξέρει που στέκεται και ποια είναι η θέση του στον κόσμο. Είναι χρέος μας η γνώση του παρελθόντος. Η λήθη είναι εξίσου εγκληματική με τις πράξεις που σημαδεύουν τα εγκλήματα», τονίζει ο Έλληνας Ολυμπιονίκης.

[1] Turkish Press Review, Turkey denounces Greek ‘genocide’ resolution, 30.09.98, https://web.archive.org/web/20080629040102/http://www.byegm.gov.tr/YAYINLARIMIZ/CHR/ING98/09/98X09X30.HTM#%2016

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος