Η Αριδαία μέσα από μινιατούρες

Η παράδοση της Αλμωπίας ξαναζωντανεύει μέσα από τα ξυλόγλυπτα έργα του αυτοδίδακτου γλύπτη, Κώστα Γεωργίου, ο οποίος αναπαριστά το περιβάλλον του σε μορφές μίνιμαλ.

Λίγος ελεύθερος χρόνος, όρεξη για δημιουργία και αγάπη για τον τόπο του είναι το τρίπτυχο, που ενεργοποίησε τον κ. Γεωργίου. Γεννημένος στην Πιπεριά Αλμωπίας, θέλησε να διατηρήσει την μνήμη της πόλης του, που αλλάζει και χάνει σταδιακά χώρους ορόσημα, κυρίως των περασμένων δεκαετιών.

Στην μια πλευρά του εργαστηρίου του επιδιορθώνει ραπτικές μηχανές και στην άλλη καθαρίζει τρίβει ξύλα και τα χαράζει. Βρίσκει τα ξύλα και αφού τα αποφλοιώσει, τα στεγνώσει, χρησιμοποιεί ένα σουγιά για να σκαλίσει τις εικόνες που αποτελούν τον δικό του κόσμο. Ο παλιός νερόμυλος, ένα εργαστήριο, τα διώροφα σπίτια,, όλα επανατοποθετούνται στον χώρο, με όλες τους τις λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής ο κ. Γεωργίου έχει ολοκληρώσει περίπου 35 κατασκευές που αναπαριστούν παλιά οικήματα, επαγγελματικούς χώρους και μνημεία της Αριδαίας. Κάποιες κατασκευές είναι και λειτουργικές, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Γεωργίου θα ήθελε ένα χώρο να εκτίθενται μόνιμα οι κατασκευές του, προκειμένου να ενταχθεί στις περιοχές τουριστικής προβολής της Αλμωπίας.

Η Αριδαία μέσα από μινιατούρες

Ενδεχομένως αυτό να προσελκύσει πολλούς καλλιτέχνες, που θα εμπλούτιζαν την συλλογή με τους μικρούς και γιατί όχι με τους μεγάλους θησαυρούς που διαθέτει η περιοχή. Όλα ξεκινούν από μια ιδέα.

Όποιος έχει επισκεφτεί το Madurodam, το μικροσκοπικό πάρκο στην Χάγη της Ολλανδίας ή το Bekonscot έξω από το Λονδίνο, μια λιλιπούτεια κατασκευή από την ζωή στην Αγγλία κυρίως της δεκαετίας του 1930, διαπιστώνει πως μια περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο, όπου ανθούν οι μικρές βιοτεχνίες και τα εργαστήρια, παραγωγής ενθυμίων, σουβενίρ, ενώ η τοπική οικονομία ενισχύεται, από τα πλήθη των τουριστών που τις επισκέπτονται. Αρκεί να βρεθεί η “κλίμακα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος