Ατελείωτες αρχαιολογικές έρευνες επί δεκαετίας στην αρχαία Μεσσήνη αποκαλύπτουν καθημερινά τον πλούτο της περιοχής, και μια ιστορία, που ξεκινά εκεί που χάνεται η προϊστορία.
Επί ένα τέταρτο του αιώνα ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης περιδιαβαίνει στους χώρους της αρχαίας Μεσσήνης, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν οι άνθρωποι και οι θεοί ζούσαν κάτω από τον ίδιο ουρανό. Τότε οι κάτοικοι ταξίδευαν στην γειτονική Ιταλία και συγκέντρωσαν τεράστιο πλούτο, που μπορούσε να συντηρεί τα μεγαλοπρεπή κτήρια, που φέρνει στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Ταραχές, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές από τον χειμαρρώδη ποταμό Άρι, σώριασαν σε ερείπια και σκέπασαν μνημειώδεις κατασκευές, ενός υψηλότατου επιπέδου πολιτισμού.
Ο κ. Θέμελης μελετώντας τα μνημεία, όπως λέει, μαθαίνει τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής. Με την ομάδα του έφεραν στο φώς πλήθος ευρημάτων. Ένα από αυτά περιέγραψε ο ιστορικός και γεωγράφος Παυσανίας. Το κτήριο λεγόταν ιεροφήσιον και λειτουργούσε ως χώρος λατρείας όπου τιμούσαν τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα τον οικιστή της πόλεως το 370 π.Χ., όταν νίκησε τους Σπαρτιάτες στην μάχη των Λεύκτρων, κατέλυσε την απολυταρχική ηγεμονία των Σπαρτιατών στην Ελλάδα και απελευθέρωσε τους είλωτες.
Ο κ. Θέμελης ανέσκαψε στην Ηλειακή Πύλο, τύμβους των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, ενώ το 1965 πραγματοποίησε σωστική ανασκαφή στα Ακοβίτικα Καλαμάτας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς, πέραν του ιερού του Ποσειδώνα, αποκαλύφθηκε ένα πρωτοελλαδικό μέγαρο (2650-2200 π.Χ.),, το οποίο σήμερα συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα μνημεία της μεσσηνιακής αρχαιολογίας.
Στην περιοχή της Μεσσηνίας ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα έμφρονος ανθρώπου -Homo sapiens που είχε βρεθεί έως τώρα στην Ευρώπη, τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, ηλικίας 210.000.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Τομαρά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος