Η άμπωτις και η έλξη της Σελήνης

Κομμάτια του απολιθωμένου δάσους αποκαλύφθηκαν στο Σίγρι, αλλά και τμήματα του αρχαίου λιμένος της Λέσβου ήρθαν στην επιφάνεια με το φαινόμενο της αμπώτιδος. Είναι πολύ σημαντικό που αναδύθηκαν κομμάτια της αρχαιότητος προτού ακολουθήσει η πλημμυρίδα επεσήμανε ο Γιάννης Κουρτζέλης από την Αρχαιολογική Εφορεία Μυτιλήνης ο οποίος μελετά τους ενάλιους θησαυρούς. Τα νερά τραβήχτηκαν και αποκάλυψαν τον αρχαϊκό λιμένα, αλλά και τον νεότερο λιμένα, που κατασκευάστηκε προ του Πελοποννησιακού πολέμου γύρω στο 320 π.χ.. Σε συνέχεια των μεγάλων λιμενοβραχιόνων ορθωνόταν το τείχος της πόλεως, μια κατασκευή μοναδική για την εποχή της. Το θετικό είναι πως το φαινόμενο έδωσε το στίγμα των μνημείων για μελλοντική μελέτη.

Όποιος είχε την ευκαιρία να απολαύσει την καταπληκτική θέα στο Ιόνιο και το Ποντικονήσι από κάποια βεράντα στο Κανόνι, δεν θα φανταζόταν ότι η πρόσβαση στο μικρή νησίδα, όπου βρίσκεται η Μονή Βλαχερνών θα αποκαλυπτόταν από τα νερά. Ο βράχος ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Κέρκυρας, συνδέεται με την ξηρά με μια πεζογέφυρα και συχνά συγχέεται με το Ποντικονήσι, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση, αλλά πέρα από την νησίδα.

Η θάλασσα τραβήχτηκε προς τα μέσα και αποκαλύφθηκε ο πυθμένας, περατός χωρίς την ανάγκη της γέφυρας. Το παλιρροϊκό φυσικό φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο ανά 12ωρο, αλλά η άμπωτις στην προκειμένη περίπτωση διέφερε από προηγούμενες ως προς την διάρκεια και το μέγεθος. Εύλογη ήταν η απορία και ο φόβος από την άγνοια.

Η παλίρροια και η άμπωτης δημιουργούνται λόγω της βαρυτικής έλξεως που ασκούν η σελήνη και ο ήλιος, αν και ο τελευταίος έχει μικρότερη επιρροή στην γη, διότι τα αποτελέσματά της βαρυτικής έλξεως γίνονται πιο αδύναμα όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση του ενός ουρανίου σώματος από το άλλο. Η επιρροή του μικρού μας δορυφόρου, της σελήνης είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η βαρυτική της επίδραση αυξάνει την διάρκεια της ημέρας σε σχέση με την νύχτα κατά 20 λεπτά ανά 100 εκατ. χρόνια. Κάπως έτσι εγεννήθη φώς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος