Η αμφίδρομη σχέση σακχαρώδους διαβήτη και Αλτσχάιμερ

Για τη σχέση μεταξύ σακχαρώδους διαβήτη και Αλτσχάιμερ μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» ο καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, τονίζοντας πως η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που θα διογκώνεται δυστυχώς τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ¼ του πληθυσμού παγκοσμίως, άνω των 65 ετών, όπου η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι συχνότερη, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Το ½ του ηλικιωμένου πληθυσμού έχει ήδη αυτό, που αποκαλείται προδιαβήτης. Η σχέση μεταξύ Αλτσχάιμερ, άνοιας γενικώς και διαβήτη είναι αμφίδρομη», ανέφερε αρχικά ο Τρ. Διδάγγελος.

Ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες για την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ και δύο είναι οι αιτίες, που θα οδηγήσουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ στα άτομα αυτά. Η εμφάνιση της νόσου είναι συνάρτηση δύο παραγόντων, της ρύθμισης του διαβήτη και της διάρκειας του διαβήτη. Όσο περισσότερα χρόνια έχει κάποιος διαβήτη και είναι αρρύθμιστος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Από την άλλη πλευρά, η νόσος του Αλτσχάιμερ δημιουργεί πολλά προβλήματα και στο κοινωνικό περιβάλλον και στην οικογένεια του ίδιου του ατόμου και η ρύθμιση του διαβήτη στα άτομα αυτά είναι δύσκολη, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Τρ. Διδάγγελος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος