Η Αγγελική Κοτταρίδη στη Θεσσαλονίκη – «Από τη Βεργίνα στις Αιγές, 30 χρόνια δρόμος»

Λίγες μέρες μετά τα λαμπρά εγκαίνια του αναστηλωμένου Ανακτόρου του Φιλίππου του Β’, η οραματίστρια και δημιουργός του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, Αγγελική Κοτταρίδη πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Από τη Βεργίνα στις Αιγές, 30 χρόνια δρόμος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, κατέκλυσε την αίθουσα της ομιλίας, με την οποία κάλυψε 30 χρόνια καριέρας. Όπως είπε η αρχαιολόγος, που πρόσφατα αφυπηρέτησε, δεν είναι τα 30 χρόνια, που έχει σχέση με τον τόπο των Αιγών αλλά είναι 46 ολόκληρα χρόνια, από τότε, που ήταν φοιτήτρια, 13 χρόνια ως βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου κι από ‘κει και πέρα μόνη της να κυνηγήσει το όνειρό της να δημιουργηθεί αυτό το Πολυκεντρικό Μουσείο, που περιλαμβάνει το ανάκτορο του Φιλίππου Β’, τους βασιλικούς τάφους και τη νεκρόπολη.

Απώτερος στόχος όλης αυτής της δραστηριότητας είναι να αποκατασταθεί ιστορικά η μνήμη και η φήμη των Μακεδόνων.

«Το πρώτο στοιχείο της ιδιαιτερότητας των Αιγών είναι η άμεση επαφή με πολύ σπουδαίους ανθρώπους, που όταν είσαι κοντά τους δεν αισθάνεσαι την απόσταση του χρόνου», τόνισε. Επισήμανε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι θαμμένος στις Αιγές, ωστόσο «κάτι πιο ζωντανό από τον Αλέξανδρο από όσο είναι η κρύπτη των Βασιλικών Τάφων δεν θα βρούμε πουθενά». 

«Αν υπάρχει ένα αντικείμενο σε αυτό τον κόσμο για το οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: αυτό το έπιασε ο Αλέξανδρος αυτό είναι η λάρνακα του πατέρα, γιατί το καθήκον του γιου είναι να θάψει τον πατέρα. Δηλαδή αυτός με τα χέρια του πήρε το χρυσό κιβώτιο με τα οστά του Φιλίππου και το έβαλε εκεί»», εξήγησε η κ. Κοτταρίδη. Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν βρισκόταν ο τάφος του, στην Αλεξάνδρεια, θα ήταν λεηλατημένος. 

Δήλωσε βαθιά συγκινημένη από την απήχηση που είχαν οι Αιγές στα πέρατα του κόσμου, καθώς καλύφθηκαν δημοσιογραφικά, στην Ινδία και στο Βόρνεο. Παρουσίασε φωτογραφίες από τις ανασκαφές του Μανώλη Ανδρόνικου, τις δικές της, τη δημιουργία του μουσείου των Βασιλικών Τάφων, του νέου μουσείου και ολοκλήρωσε την αφήγησή της με το «έργο τέρας», όπως το χαρακτήρισε της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου, το οποίο ξεκίνησε το 2007. 

Χαρακτήρισε το ανάκτορο «μάνα των κτιρίων του δημόσιου χώρου» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αλλάξει την ιστορία της αρχιτεκτονικής. 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος