Γρηγόρης Γεροτζιάφας: σκοταδιστές ολοκληρωτικών αντιλήψεων κατά των εμβολιασμών

Το νέο κύμα της πανδημίας με την μορφή της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις παγκοσμίως, με άγνωστες συνέπειες. Μόνο ο εμβολιασμός προστατεύει δηλώνει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Η ανησυχία κορυφώνεται και η μετάλλαξη θα αυξήσει τις νοσηλείες με σοβαρά προβλήματα των ασθενών. «Για αυτόν τον λόγο πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να ενισχυθεί το σύστημα περίθαλψης», τονίζει ο κ. Γεροτζιάφας.

Νωρίτερα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη, εν μέσω καλοκαιριού και αν το μέγεθος του κύματος είναι μεγαλύτερο από ότι υπολογιζόταν θα έχουμε ένα δυσκολότερο φθινόπωρο. Η πραγματικότητα θα αλλάξει όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και κλειστούμε στα σπίτια, και σε σχέση με πέρυσι θα ξεκινήσουμε με ένα ιικό φορτίο μεγαλύτερο και με μια μετάλλαξη μεταδοτικότερη σε σχέση με το 2020. Στην Ε.Ε. το 20% των νοσούντων θα χρειαστούν νοσηλεία, ένα 5% θα μπούν σε ΜΕΘ και 30% αναμένεται η θνητότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Από τον Απρίλιο είχαν δημοσιευθεί επιστημονικά άρθρα για την εμφάνιση της ΔΕΛΤΑ ως το νέο πανδημικό κύμα. Ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά το ζητούμενο είναι να μην επαναληφθεί η ίδια τραυματική εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου».

Ο βαθμός που ένα νόσημα είναι θανατηφόρο εξαρτάται από την δυνατότητα των νοσοκομείων, των γιατρών και των νοσηλευτών να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. «Το επιχείρημα ότι η μετάλλαξη δεν είναι θανατηφόρα το χρησιμοποιούν διάφοροι φιλοτομαριστές και σκοταδιστές, δήθεν επιστήμονες, προκειμένου να στηρίξουν ένα αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Ο κόσμος πρέπει να προστατευτεί, να εμβολιαστεί και να φοράει μάσκα».

Το επίπεδο εμβολιασμού στην Γαλλία είναι το ίδιο με την Ελλάδα. Η καθυστέρηση των εμβολιασμών στην Ευρώπη οφείλεται πρώτον στην έλλειψη εμβολίων από τις εταιρείες που τα παράγουν, καθώς η Αμερική απορρόφησε μεγάλες ποσότητες. Δεύτερον, ο κόσμος φοβήθηκε με την πληροφόρηση γα τα εμβόλια της AstraZeneca, το οποίο όμως δεν έχει κάποιο ερώτημα από πλευράς ασφάλειας.

Να μην παρασύρεται ο κόσμος από σκοταδιστές, που διαδίδουν ότι τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμασθεί. «Οι σκοταδιστές σε όλες τις χώρες λειτουργούν ως να κατευθύνονται από ένα κέντρο, που ποντάρει στην αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας, για να εξυπηρετήσουν άλλα σχέδια ανωμαλίας και ολοκληρωτισμού. Ο κόσμος δεν πρέπει να τους ακολουθήσει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή γιατί έχουν περάσει τις μελέτες της 3ης φάσης ελέγχου και αποτελεσματικότητος».

Τρία πράγματα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας: εμβολιασμός, καλή επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να υπάρχουν μέτρα άμεσης παρέμβασης και ενίσχυση των νοσοκομείων. «Στην Β. Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο και εκ των πραγμάτων, θα νοσήσουν περισσότεροι και οι ανάγκες για νοσηλείες θα αυξηθούν». Φέτος γνωρίζουν οι γιατροί να διαχειριστούν την νόσο.

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Γεροτζιάφας, πρέπει να απομονωθούν οι σκοταδιστές, που στοχεύουν στον ολοκληρωτισμό, όπως οι τραμπικοί στις ΗΠΑ, οι λεπενιστές στην Γαλλία, ενίοτε και προοδευτικοί στην Ευρώπη, οι οποίοι ωθούν ψευδείς πληροφορίες, που φοβίζουν τον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος