Γραφειοκρατία και αμέλεια “θάβουν” τις αρχαιότητες στην Πιερία

Ένα πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών από την γη της Μακεδονίας βρίσκονται διάσπαρτοι σε παραλίες, κοινόχρηστους χώρους και κινδυνεύουν, αντί να συλλεχθούν και φυλαχθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ οι επισκέπτες κλείνουν ραντεβού για να ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Σημειώνεται επίσης ότι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί το Σαββατοκύριακο, όταν δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών.

Από τα μέσα Απριλίου ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού είχε τεθεί σε βαθύ κόκκινο. Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος για την αδυναμία επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Οφείλεται στο περιορισμένο προσωπικό και μια αντίληψη που δεν συνάδει με μια χώρα, της οποίας το βασικό προϊόν είναι το ιστορικό της παρελθόν.

Και οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής λειτουργούν κατόπιν συνεννοήσεως, με τους αρμόδιους στην εφορία αρχαιοτήτων, επισημαίνει η αρχαιολόγος Μαρία Καρανίκα. Το πρόβλημα έχει γνωστοποιηθεί από τις 6 Μαΐου στο υπουργείο πολιτισμού, προκειμένου το άνοιγμα του τουρισμού να συμβαδίσει με την προβολή και διάσωση των θησαυρών, που χρονολογούνται από την νεολιθική περίοδο, την εποχή του σιδήρου, τους κλασσικούς χρόνους, την ύστερη αρχαιότητα, έως και το Βυζάντιο.

Εκείνο που εκπλήσσει είναι το «πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορους χώρους. Στο γυμνάσιο υπήρχε παλαιότερα αποθήκη, όπου εξακολουθούν να παραμένουν λίθινα τμήματα αρχαιοτήτων, ενώ σαν να πρόκειται για κάτι φυσικό, αρχαία βρίσκονται και σε αύλειο χώρο μπιτς-μπαρ, εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες και στις διαθέσεις των θαμώνων.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η λειτουργία του κτηρίου στον Μακρύγιαλο Πιερίας, όπου στεγάζεται η μουσιακή αποθήκη και αποτελεί κτήριο φάντασμα», τονίζει η κ. Καρανίκα. «Χρειάζεται μια απλή μεταφορά των αρχαιοτήτων από τους χώρους, όπου βρίσκονται διάσπαρτοι και να ενταχθούν σε μια έκθεση, προκειμένου να είναι ανοικτά στο κοινό. Υπάρχουν ευρήματα 7.000 ετών, με πινακίδες που μεταθέτουν την ύπαρξη γραφής αιώνες νωρίτερα, από τον 6ο στον 8ο π.Χ. αιώνα. Όλα αυτά τα πολύ σημαντικά μένουν κλειστά και απρόσιτα».

Οι υπεύθυνοι ζητούν να υπάρξει σήμανση, που να κατευθύνει με πινακίδες τους επισκέπτες για το κτήριο, που κόστισε τρία εκατ. €, και φυσικά έτσι θα γίνει ανταποδοτικό και για την τοπική κοινωνία, καθώς η οικονομία της περιοχής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Δύο χιλιόμετρα νότια του Μακρυγιάλου, βρίσκεται η αρχαία Πύδνα, μια πόλη που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας, χάρη στο λιμάνι της και τη στρατηγική της θέση. Οι εκεί ανασκαφές έδωσαν εξαιρετικούς θησαυρούς, στους οποίους θα έπρεπε να έχει πρόσβαση ο επισκέπτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος