Γρ. Γεροτζιάφας: Τα self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού

Στη χρήση των self test αναφέρθηκεμεταξύ άλλων, ο καθηγητής αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3. Ο καθηγητής τόνισε ότι τα self test αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού, ωστόσο, πολλές φορές τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ψευδώς αρνητικά για διάφορους λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη χρήση τους κ.α.
Απαντώντας στο ερώτημα “τι κάνουμε λάθος και τα κρούσματα αυξάνονται;” ο κ.Γεροτζιάφας απάντησε ότι λάθη έχουν γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ποντάραμε στα εμβόλια και στα επαναλαμβανόμενα lockdown. “Πιστέψαμε  πως κάνοντας lockdown θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με τον ιό, κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν εντελώς λάθος” δήλωσε.
Για τον καθηγητή τον σπουδαιότερο ρόλο παίζει μία ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει τρεις άξονες:
α) Πρόληψη και έλεγχο της διασποράς με εμβόλια κ επιδημιολογική επιτήρηση
β) Ταχεία διάγνωση όσων είναι θετικοί στον ιό και όσων πρόκειται να νοσήσουν πιο σοβαρά και
γ) Έγκαιρη περίθαλψη στις οικίες τους για όσους νοσούν σοβαρά, ώστε να μην επιβαρυνθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα νοσοκομεία.
“Για το lockdown χρειάζεται να έχεις τη συναίνεση των πολιτών” δήλωσε ο κ.Γεροτζιάφας.  “Πρόκειται για το τελικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί κανείς στοχευμένα σε περίπτωση που πρέπει να σταματήσει το επιδημικό κύμα. Το θέμα ειναι να μην φτάσουμε στο σκληρό lockdown εξαιτίας ενός νέου επιδημικού κύματος, γιατί οι κοινωνίες μας είναι κουρασμένες, οι νέοι άνθρωποι, οι άνθρωποι που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, όλοι έχουμε κουραστεί” κατέληξε, ενώ αναφέρθηκε και στην αναμονή αποφάσεων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος