Γιορτάζει το πολεμικό ναυτικό – Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο λιμάνι της Καβάλας

Η Ελλάδα γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο και  το ναυτικό τιμά τον προστάτη Άγιό του. Μια παράδοση χιλιάδων χρόνων, που εδραίωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου.

Η δημοσιογράφος Τασούλα Κρητικού επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο, τον «Νικηφόρο Φωκά», που μαρτυρά την ναυτοσύνη των Ελλήνων και διαθέτει τα μέσα να υπερασπίσει την επικράτεια.

Από το Σάββατο το πρωί η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας, όπου παραμένει έως και τις πέντε το απόγευμα. Σε αυτό το διάστημα δέχθηκε 2.000 επισκέπτες, οι οποίοι έμαθαν, για την ιστορία της, τις συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος, αλλά κυρίως για τα μέσα που διαθέτει ως εμπροσθοφυλακή του πολεμικού ναυτικού για την υπεράσπιση της χώρας, εξηγεί ο αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λέρης – κυβερνήτης της φρεγάτας.

Η φρεγάτα παρελήφθη το 2005, διέσχισε ωκεανούς και θάλασσες και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε σύγκρουση θαλάσσια, εναέρια και υποβρύχια. Το πλήρωμα του περίπου 180 άνθρωποι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε εντολή για να προστατέψουν την θαλάσσια επικράτεια της χώρας.

Πρόκειται για ένα ολλανδικής κατασκευής πλοίο κλάσεως Kortenaer και διαθέτει πυραύλους εδάφους- αέρος και θαλάσσης- αέρος, πυροβόλο όπλο και ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο θυρεός της φρεγάτας απεικονίζει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πλώιμους στρατηγούς και αυτοκράτορες του Βυζαντίου τον 10ο αι. και οραματιστής της παγκόσμιας ακτινοβολίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Φύση δυναμική και ιδιόρρυθμη, αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στο πεδίο των μαχών και ήταν από τους αυτοκράτορες που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα τον Δρόμωνα, βυζαντινό πλοίο που υπήρχε από τον 6ο αιώνα, εξέλιξη της αρχαίας τριήρους, που κυριάρχησε στην Μεσόγειο

Οι αρχαίοι Έλληνες προτού ανοίξουν πανιά για αργοναυτικές εκστρατείες και επανδρώσουν τις τριήρεις για να διασχίσουν την Μεσόγειο, ζητούσαν την βοήθεια του Ποσειδώνα για ήρεμες θάλασσες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος