Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Άλλωστε η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο που καθορίζει η Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου. Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας, ποιοι κανόνες διέπουν την μετάβαση στο νέο ενεργειακό τοπίο ποιες άλλες κινήσεις απαιτούνται και τι σημαίνουν οι ΑΠΕ για τον καταναλωτή εξήγησε μιλώντας στο Ο3 ο αν. καθηγητής στο ΕΜΠ Χάρης Δούκας.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα ήδη πετύχαμε πολλά ως χώρα αφού το 2020 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατέκτησαν ποσοστό 20% της κατανάλωσης ενώ ο λιγνίτης από το 60% που κατείχε προ δεκαετίας έπεσε στο 10%. Παρόλα αυτά, διανύουμε μία κρίσιμη δεκαετία για να «πρασινίσουμε» την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι πιο οικονομικοί τρόποι για να καταστεί εφικτός ο στόχος αυτός είναι τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά. Άρα, κατά τον καθηγητή, το ζητούμενο είναι η αρμονική συνύπαρξη ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών με τη βιοποικιλότητα και την πολιτιστική κληρονομιά που μπαίνουν πάντα σε προτεραιότητα.
«Πρέπει να δούμε πού θα χωροθετηθούν τα αιολικά πάρκα για να μην μείνουμε στάσιμοι την επόμενη διετία που είναι κρίσιμη εξαιτίας της κατάργησης του λιγνίτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας τονίζοντας ότι το ισχυρό αιολικό δυναμικό βρίσκεται ψηλά στις βουνοκορφές αλλά και προτείνοντας παράλληλα τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και την αναβάθμιση των ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων με ανεμογεννήτριες.
Πάντα σύμφωνα με τον κ. Δούκα οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι απαραίτητες παντού αν και στη θάλασσα η επιβάρυνση είναι μικρότερη. Τέλος για την ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τον καταναλωτή μελλοντικά θα πρέπει να επιτευχθεί σύμφωνα με τον καθηγητή η αποθήκευση της ενέργειας που προκύπτει από τις ΑΠΕ.
Στο μεταξύ στη θέση Αετοράχη του Νυμφαίου κάτοικοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως ο «Αρκτούρος» και η «Καλλιστώ» ζητούν την αναστολή των εργασιών εγκατάστασης αιολικού πάρκου εξαιτίας του φυσικού κάλλους και της ιδιαιτερότητας του οικοσυστήματος της περιοχής. Για τους λόγους των αντιδράσεων και το αίτημα αναστολής των εργασιών μίλησε στο Ο3 ο διευθυντής της «Καλλιστώ» Σπύρος Ψαρούδας.
Ο κ. Ψαρούδας εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση «Αετοράχη» για λόγους διαδικαστικούς αλλά και ουσίας. Όπως επισήμανε «οι ΑΠΕ αλλά και γενικότερα οι επενδύσεις περιβαλλοντικού σκοπού για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να γίνονται ούτε κατά της φύσης ούτε να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία κερδοφορίας».
Για την αδειοδότηση του επίμαχου έργου είπε ότι εκδόθηκε το 2013 σε μία περιοχή εμβληματική για την καφέ αρκούδα και το φυσικό πλούτο χωρίς να γίνει η απαραίτητη οικολογική αξιολόγηση. Επιπλέον τόνισε ότι τόσο οι οδηγίες της Ε.Ε. όσο και η ελληνική νομοθεσία προβλέπουν ότι δεν θα επηρεαστεί η ακεραιότητα του Νatura 2000 άρα απαιτείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον κ.Ψαρούδα μέσα στην επόμενη διετία.
Κάτοικοι και φορείς που αντιδρούν επιμένουν στο αίτημά τους περί αναστολής των εργασιών ενόψει της συζήτησης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων η οποία έχει οριστεί για τις 8 Ιουλίου. Πρόσφατα, το δικαστήριο της Φλώρινας είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή των εργασιών αλλά με νέα απόφασή του στις αρχές Ιουνίου ανακάλεσε την προσωρινή διαταγή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος