Τον κώδωνα του κινδύνου «κρούουν» οι φαρμακοποιοί φοβούμενοι εκ νέου ελλείψεις σε πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα, μετά την άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε φάρμακα όπως αντιεπιληπτικά. Οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν τουλάχιστον 137 σκευάσματα μεταξύ των οποίων παιδικά εμβόλια, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ινσουλίνες, αναπνευστικά, φάρμακα για την οστεοπόρωση.
«Τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά», όπως αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης, του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου.
Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι επιτηρεί την επάρκεια της αγοράς. «Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».
Στο μεταξύ ξεκίνησε από τις 22 Ιανουαρίου η παραγωγική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων. «Το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των φαρμακευτικών ελλείψεων».
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος