Γερμανικό «STUKA» βρέθηκε στον βυθό της Καρπάθου

Μια θλιβερή ιστορία συνοδεύει την ανεύρευση ενός γερμανικού αεροσκάφους «STUKA» του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Έλαβε μέρος σε ένα βομβαρδισμό νηοπομπής, όπου συμμετείχε και το Ελληνικό πλοίο Μιαούλης.

Έχοντας γράψει την δική του ιστορία εξερευνώντας περισσότερα από 200 ναυάγια, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης και η ομάδα Planet Blue, πραγματοποίησαν μια ακόμη υποθαλάσσια και ιστορική έρευνα.

Το αεροσκάφος Junkers τύπου Stuka συμμετείχε σε σχηματισμό, όταν δέχθηκε καταιγισμό πυρών τον Οκτώβριο του 1943, κατά την διάρκεια αεροναυμαχίας που έλαβε χώρα μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου και έπεσε στην θάλασσα. Οι Γερμανοί είχαν στόχο μια νηοπομπή πέντε καταδρομικών και αντιτορπιλικών, μεταξύ των οποίων ήταν το αντιτορπιλικό «Μιαούλης». Η σύγκρουση κατέληξε στην βύθιση των δυο αντιτορπιλικών του βρετανικού βασιλικού ναυτικού «H.M.S. Panther» και «H.M.S. Carlisle», με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης του «Μιαούλης», να περισυλλέξει τους 188 ναυαγούς. Στην ανταπόδοση των πυρών από τα αντιτορπιλικά το χτυπημένο «STUKA», επιχείρησε να προσγειωθεί στον αιγιαλό της Καρπάθου, όπου οι κάτοικοι βοήθησαν τον γερμανό ασυρματιστή να φτάσει σώος στο λιμάνι της Καρπάθου. Αντί για ευχαριστώ, ο ασυρματιστής κατηγόρησε τρείς νεαρούς ότι αφαίρεσαν κάποια αντικείμενα από τον νεκρό πιλότο του αεροπλάνου με συνέπεια οι τρείς να εκτελεστούν ένα μήνα αργότερα.       

Από το ναυάγιο διακρίνεται πλέον μόνο ο κινητήρας του, ένας από τους 70.000 που κατασκευάστηκαν στα γερμανικά εργοστάσια. Όσον αφορά, το ηθικό δίλλημα μεταξύ ανθρωπιάς και βαρβαρότητας παραμένει αναπάντητο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος