Γέμισε το Φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία – Πηγή διαμάχης για το νερό μεταξύ τριών χωρών (video)

Πλάνα από τη σελίδα στο facebook του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, δείχνουν το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης (Grand Renaissance Dam) στον Νείλο μετά την ανακοίνωση ότι έχει γεμίσει.

Πηγή μιας μακροχρόνιας διαμάχης για το νερό με την Αίγυπτο και το Σουδάν, η είδηση έφερε άμεση καταδίκη από την Αίγυπτο, η οποία κατήγγειλε το φράγμα ως παράνομο. Η ανακοίνωση της Αιθιοπίας έρχεται μόλις ένα δεκαπενθήμερο μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των τριών χωρών, μετά από μακρά διακοπή, για μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε νερό και των τριών χωρών.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν φοβούνται ότι το τεράστιο φράγμα κόστους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μειώσει σημαντικά το μερίδιο του νερού του Νείλου που λαμβάνουν. Έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την Αντίς Αμπέμπα να σταματήσει την πλήρωσή του μέχρι να καταλήξουν όλοι σε συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του.

Σε πλήρη ισχύ, το τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα – μήκους 1,8 χιλιομέτρων και ύψους 145 μέτρων – θα μπορούσε να παράγει περισσότερα από 5.000 μεγαβάτ.
Αυτό θα διπλασίαζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Αιθιοπίας, στην οποία σήμερα έχει πρόσβαση μόνο ο μισός πληθυσμός της χώρας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Αίγυπτος, η οποία ήδη υποφέρει από σοβαρή λειψυδρία, βλέπει το φράγμα ως υπαρξιακή απειλή, επειδή εξαρτάται από τον Νείλο για το 97% των αναγκών της σε νερό.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να “ξεμείνει από νερό μέχρι το 2025”, ενώ τμήματα του Σουδάν -η σύγκρουση στο Νταρφούρ ήταν ουσιαστικά ένας πόλεμος για την πρόσβαση στο νερό- είναι όλο και πιο ευάλωτα στην ξηρασία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: afp

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος