«Φράκαραν» οι φυλακές στην Κομοτηνή

326 κρατούμενοι φιλοξενούνται στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής ενώ η δυνατότητα του δεν ξεπερνά τους 100 εγκλείστους, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του χώρου.

Ασφυξία προκαλεί ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων σε ένα κτήριο που κατασκευάστηκε σε άλλη εποχή και εξυπηρετούσε άλλες ανάγκες. Τα προβλήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων κατέγραψε η δημοσιογράφος Βασιλική Μαχαίρα.

Χρόνια προβλήματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, προ ενός έτους, κατά δήλωσή τους, η δυναμικότητα της φυλακής ήταν 162 κρατούμενοι και σήμερα την μείωσαν σε 100. Όχι ότι αυτό αλλάζει ένα υπάρχον πρόβλημα.
Όπως τονίζει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, αρχιφύλακας φυλακών Κομοτηνής «Ο αριθμός των κρατουμένων είναι πολύ μεγάλος και η έδρα του Εφετείου Θράκης εξυπηρετεί και τους όμορους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στην φυλακή».

Η συνεχής εισροή κρατουμένων από τα σύνορα είναι μεγάλη και καθημερινή, που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται ως διακινητές λαθρομεταναστών. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό κρατουμένων βρίσκονται έγκλειστοι για δικονομικούς λόγους, έως και 70 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι δεν μπορούν κρατηθούν σε τμήμα μεταγωγών γιατί δεν υπάρχει τέτοιο, εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα για να διευκολύνει την δυσχερή θέση όλων είναι να λειτουργήσει στην Κομοτηνή το τμήμα μεταγωγών, το οποίο έχει ως βασικό ρόλο την ασφαλή διακίνηση κρατουμένων, εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος.

Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί ικανός αριθμός αστυνομικών και φυλάκων  που απασχολούνται στις μεταγωγές κρατουμένων από και προς τις Δικαστικές Αρχές, τα Νοσοκομεία, καθώς και την τήρηση της τάξης στους χώρους συνεδριάσεων των δικαστηρίων αλλά και τη φρούρηση καταδίκων – υποδίκων, ενώ θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Μια λύση μπορεί να δοθεί με την φυλακή της Δράμας, της οποία η κατασκευή ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στην διαδικασία ελέγχου από ειδικές επιτροπές, για να διαπιστωθεί η εύρυθμη λειτουργία της. Απομένει η πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού με την διαδικασία του ΑΣΕΠ, προκειμένου να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2023. Με αυτό το δεδομένο, της επιπλέον δυναμικότητας 700 ατόμων θα βοηθηθεί και η Κομοτηνή.

Ωστόσο, οι πολλές συλλήψεις διακινητών 25- 30 άτομα εβδομαδιαίως, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Βεβαίως ένα κτήριο μεταγωγών δεν κατασκευάζεται με την λήψη της σχετικής αποφάσεως, αλλά σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η Κομοτηνή διαθέτει κτήρια, που μπορούν να μετατραπούν σε τμήμα μεταγωγών και το μόνο που απαιτείται θα είναι να επανδρωθεί με αστυνομικούς προκειμένου να “ανασάνει” όλη η Περιφέρεια..

Με αυτό το δεδομένο, εικάζεται πως εάν χρειαστεί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορούν να υποδείξουν αυτούς τους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο, να μην εμπλέκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, να μην προκαλεί προβλήματα στην τοπική κοινωνία για να μην υπάρξουν εύλογες αντιδράσεις, θα πρέπει να διαμορφωθούν οι χώροι με όρους που θα εγγυώνται την ασφάλεια των κρατουμένων, των φυλάκων και του πληθυσμού, καθώς και ότι δεν θα επιτρέπει αποδράσεις. Αρκετά περίπλοκο, για να αντιμετωπίζεται με απλοϊκές λύσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος