Φλώρινα: Θεατρική παράσταση για το ρόλο της γυναίκας

Η πρωτότυπη θεατρική παράσταση “ΑΠΟΚΕΝΤΡΟΥΣΑ” από την ομάδα Estera Momes , δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη νέων καλλιτεχνών της Φλώρινας και της Αθήνας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Πολυξένη Κωνσταντίνου και η Μαντώ Κατσούγκρη. Πραγματεύεται τις εμπειρίες και τις μεταβάσεις των γυναικών στην κοινωνία, καθώς περνούν από τους ρόλους της ζωής τους: από κόρη σε σύζυγο, σε μητέρα, σε πεθερά. Στο επίκεντρο, ο γάμος, ο κεντρικός σταθμός της μετάβασης τους στη νέα τους ταυτότητα. Με επίκεντρο το ντύσιμο της νύφης, η παράσταση εξετάζει τον ρόλο του γυναικείου φύλου και τη σχέση του με την κοινωνία. Σε έναν αντικατοπτρισμό της πολυπλοκότητας της θηλυκής εμπειρίας.

Φλώρινα: Θεατρική παράσταση για το ρόλο της γυναίκας

Τα τρία στάδια της τελετής ο αποχωρισμός, η μετάβαση και η ενσωμάτωση, πραγματώνονται σκηνικά μέσα από τέσσερα γυναικεία σώματα. Μια γυναικεία μορφή ώς σύμβολο, περνάει ευλαβικά από την αγιοποίηση στην αποκαθήλωσή της. Το υλικό της παράστασης αντλείται από συνεντεύξεις και μαρτυρίες γυναικών της Φλώρινας.

Μουσειακές φορεσιες που φέρουν μαζί τους την ιστορία 150 χρόνων ζωντανεύουν μέσα από τις ιστορίες των γυναικών του τόπου τους. Η φορεσιά ώς σύμβολο αντανακλά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου από τον οποίο προέρχεται. Έχει μια έντονη σύνδεση με την γυναικεία ταυτότητα, την ιστορία και την θέση των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί ένα σύνθετο σημειολογικό πορτρέτο, καθοριστικό για την υπόσταση της, στα μέλη της τοπικής κοινότητας.

Ρεπορτάζ Μ. Γαϊγάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος