Φιλόδοξοι αλλά εφικτοί οι στόχοι του νέου ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου

Array

Με τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο που εγκρίθηκε χθες από την Ευρωβουλή με 442 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 51 απουσίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 ενώ ενισχύει τους στόχους της με χρονικό ορίζοντα το 2030. Ο νέος νόμος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της «πράσινης συμφωνίας» και επιβάλλει τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του διοξειδίου του άνθρακα. Με τη συμβολή του συνιδρυτή και αναλυτή πολιτικής του οργανισμού Green Tank Νίκου Μάντζαρη το Ο3 της ΕΡΤ3 επιχείρησε να αναλύσει το ευρωπαϊκό νομοθέτημα και να εξετάσει πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μάντζαρη ο στόχος της Ε.Ε που ουσιαστικά επιβάλλει να υπάρχουν απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου ανάλογες με τις εκπομπές είναι δύσκολος αλλά εφικτός. Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι συμφωνεί με τις παρατηρήσεις ορισμένων «Πράσινων» ευρωβουλευτών που βρήκαν τις δεσμεύεις ενόψει του 2030 (μείωση κατά 55%) μη ικανοποιητικές αλλά δήλωσε αισιόδοξος γιατί όπως είπε υπάρχουν αυτή τη στιγμή και οι πόροι και το πολιτικό momentum για να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που θέτει η Γηραιά Ήπειρος. Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση καθαρών εκπομπών άνθρακα από το 1990 ως το 2018 ήταν μόλις 24% ενώ στο ανάλογο χρονικό διάστημα που απομένει ως το 2050 πρέπει να επιτευχθεί μείωση περίπου 75%.

Επιπλέον ο συνιδρυτής της Green Tank παρατήρησε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση συγκριτικά με το ευρωπαϊκά δεδομένα (7η χειρότερη κλιματική πρόοδος στην Ευρώπη) αφού στην Ελλάδα μεταξύ 1990 και 2005 επιδείχθηκε «κλιματική αδιαφορία». Αντιθέτως, τα τελευταία δύο χρόνια έγινε σημαντική πρόοδος ενώ κατά τις εκτιμήσεις του η απολιγνιτοποίηση μάς βάζει στο σωστό δρόμο αφού θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις εκπομπές άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις διεθνείς τάσεις και να υιοθετήσουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό τους βρίσκοντας πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Τέλος σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάντζαρη η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν ίσως να παρασύρει την Κίνα και άλλους μεγάλους διεθνείς «παίκτες» να αλλάξουν περιβαλλοντική τακτική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος