Ογδόντα χρόνια μετά το Κακολυριάνικο Ολοκαύτωμα στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (ή Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας ζητά ακόμη δικαίωση.
Ο κ. Βασίλης Σάρλης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών, περιγράφει στην ΕΡΤ3 εκείνη την ημέρα που η Εύβοια έζησε την τραγικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της, όταν Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν στο Κακολύρι και επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή σφαγή και καταστροφή του, με εμπρησμούς σπιτιών, ξυλοδαρμούς και απερίγραπτες λεηλασίες και κλοπές. Οι τριάντα συλληφθέντες άντρες, εκτελέστηκαν τότε δια τουφεκισμού από γερμανικό απόσπασμα στην τοποθεσία «γέφυρα Καδίου–Γιάννηδων».
Οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων δεν ξέχασαν την ηρωική τους θυσία, στο όνομα της ελευθερίας του έθνους και δεν έπαψαν ποτέ να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το χωριό τους να λάβει τον χαρακτηρισμό του μαρτυρικού, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που χάθηκαν με τόσο άδικο και άγριο τρόπο. Επιμνημόσυνες δεήσεις, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα όλων αυτών τον Δρόμο Θυσίας “Κακολύρι 1944” που πραγματοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια, είναι μόνο κάποιες από τις δράσεις που δείχνουν ότι τόσο η τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές, όσο και οι υπόλοιποι Ευβοείς αλλά και Έλληνες από κάθε μέρος της χώρας στηρίζουν τις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών και της Τοπικής Κοινότητας για τον χαρακτηρισμό του χωριού ως μαρτυρικού.
Στην Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το οποίο γνώρισε μεγάλα δεινά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναγνωριστεί κανένα χωριό του ως μαρτυρικό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος