Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της επιληψίας

Array

Ένα πρωτότυπο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της επιληψίας και άλλων νευρολογικών παθήσεων δίνει ελπίδες στους ασθενείς. Το έργο, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου είναι ο διευθυντής στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελισσαίος Καραγεωργίου, αφορά πέρα από την επιληψία από την οποία πάσχουν περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, την άνοια και τις διαταραχές ύπνου.

Η πρωτοτυπία του έγκειται στη συνεργασία ιατρικής, τεχνολογίας και πληροφορικής για τη συλλογή και την ανάλυση μεγάλων βάσεων δεδομένων από τις οποίες θα εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για τη διάγνωση των παθήσεων αυτών και θα προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις για θεραπεία.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χρήστος Ντάνος στη μεγάλη αυτή βάση δεδομένων δεν θα περιλαμβάνονται μόνον πρωτογενή ή δευτερογενή στοιχεία για τις ασθένειες αλλά και σημαντικά στοιχεία για εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών.

Ουσιαστικά, όπως τόνισαν οι κύριοι Καραγεωργίου και Ντάνος θα διαμορφωθεί μία ψηφιακή επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα παρέχει ουσιαστική βοήθεια στους ασθενείς μια και πρόκειται για παθήσεις που απαιτούν την ενασχόληση διεπιστημονικών ομάδων και όχι μόνον ενός γιατρού. Άλλωστε το μειονέκτημα για τους συγκεκριμένους ασθενείς μέχρι σήμερα είναι ότι οι θεραπείες που λαμβάνουν είναι μόνο συμπτωματικές και δεν τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια της πάθησής τους.

Επιπλέον, το πρόγραμμα που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλει, όπως υπογράμμισε ο κ. Καραγεωργίου, στην έρευνα και θα βοηθήσει στην κατάλληλη διαμόρφωση της πολιτικής υγείας από το δημόσιο σύστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος