Ευχές για καλή χρονιά από το πλήρωμα του «MT NICOLAOS»

Οι δέκα Έλληνες ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «MT NICOLAOS», από τον Ινδικό ωκεανό στέλνουν τις ευχές του για την νέα χρονιά στις οικογένειές τους, μέσω της ΕΡΤ3.

Συνολικά 26 άτομα πλήρωμα, έχουν αναλάβει τον φόρτο του ταξιδιού. Ημέρες εορτών η τηλεφωνική επικοινωνία και εικόνα οικείων προσώπων κρατάει την επαφή με την πατρίδα ζωντανή.

Από το “καμπούνι”, κατά την κοινή ναυτική ορολογία την λέσχη του πληρώματος, η ομάδα των Ελλήνων, με επικεφαλής τον καπετάνιο Ιωάννη Καραγιάννη, πλοίαρχο του σκάφους, στέλνουν τις ευχές τους στους αγαπημένους τους.

Προερχόμενοι από την Άνδρο, την Κάλυμνο, την Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, την Σύρο, την Αθήνα, άνδρες σκληραγωγημένοι από την θάλασσα, σκέφτονται πάντα τις οικογένειες τους, εκείνους που τους περιμένουν.

Αν και η απόσταση που τους χωρίζει πάντα είναι μεγάλη, οι καρδιές τους είναι πιο κοντά από ποτέ και ο νόστος της επιστροφής ένας γλυκός πόνος.

Από τον Σεπτέμβριο στην θάλασσα και για έξι μήνες, αναμένεται να πιάσουν σε λιμάνι από όπου θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.

Ο Πέτρος Μάνεσης, μάγειρας του πλοίου είναι υπεύθυνος για να δώσει το χρώμα και το πνεύμα στην ξεχωριστή βραδιά της αλλαγής του χρόνου. Το τραπέζι θα στρωθεί με ρολό, γαλοπούλα, κοτόπουλο αλά μιλανέζα, και πολλές λιχουδιές για όλους, ανάλογα με τις συνήθειές τους. Αποτελεί  μια μικρή διέξοδο χαράς και αφορμή γιορτής στο μέσο της θάλασσας.

Στο τέλος θα κόψουν την βασιλόπιττα. Και μερικά κομμάτια παραπάνω, όπως απαιτεί το έθιμο των ναυτικών. Ένα για το πλοίο, να είναι καλοτάξιδο, ένα για τον ιδιοκτήτη και φυσικά για τον προστάτη τους τον Άη Νικόλα.

Κάπως έτσι “καβατζάροντας” ακρωτήρια, από λιμάνι σε πόρτο, κύμα το κύμα, τα θαυμαστά ταξίδια τους γίνονται θρύλοι και ιστορίες που θα διηγούνται σαν παραμύθια από το Χίλιες και μια Νύχτες, ως άλλοι ναύτες Σίνμπαντ, που ακούν για το πως η τύχη και η μοίρα ορίζει την ζωή των ανθρώπων.

Με τις μηχανές στο “Full”, το μόλις 12 ετών δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου, πλέει υπό ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο κατευθυνόμενο από την Σιγκαπούρη προς την Βασόρα του Ιράκ.   Το πλοίο αναχώρησε στις 23 Δεκεμβρίου και έπειτα από ένα ήρεμο ταξίδι επτά ημερών αναμένεται να δέσει στο λιμάνι την πρωτοχρονιά, αφού ανεβεί τα περίπου 200 χιλιόμετρα στον ποταμό Shatt al-Arab.

Αυτή η υδάτινη λωρίδα,  η μόνη διέξοδος στον Περσικό Κόλπο, που επί αιώνες απετέλεσε σημείο συγκρούσεων και διαφωνιών για τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ ήταν μεταξύ των κύριων παραγόντων για την έναρξη του Πολέμου Ιράν-Ιράκ που διήρκεσε οκτώ χρόνια έως το 1988.

Σε λίγες ημέρες με υψωμένη την σημαία του πλοίου “εν όρμω” ή “εν πλώ”, στο πλωριόκαστρο, το «MT NICOLAOS» θα διασχίσει ένα μακρινό σύνορο, μεταφέροντας το πνεύμα της ειρήνης, όπως έκαναν επί αιώνες οι Έλληνες ναυτικοί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος