Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το φυσικό αέριο στην Δυτική Μακεδονία

Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προχωρούν τα έργα επέκτασης του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής  Μακεδονίας, καθώς και τα δίκτυα στα Γρεβενά, την Καστοριά και την Φλώρινα. Αυτό διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης επισημαίνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί και μια ακόμη έξοδος σε περιοχές με τηλεθέρμανση, ενώ οι αγωγοί μεταφοράς θα κατασκευαστούν από την ΔΕΣΦΑ, που έχει διασφαλισμένους πόρους. Το έργο, που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.

Η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή της απολιγνιτοποίησης, με το ευρωπαϊκό σκεπτικό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο ως μη πράσινη ενέργεια. Εάν εξαιρείται από τις μορφές καθαρών καυσίμων προκύπτει ερώτημα για την κατασκευή του Nord Stream 2 στην βόρειο θάλασσα, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και θα προμηθεύει κυρίως την Γερμανία με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Παρά τις φήμες ότι αποτελεί οικολογικό πρότυπο, προς το παρόν, η  Γερμανία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη.  Τα στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι το φθηνό ορυκτό καύσιμο, ο άνθρακας, αποτελεί σημαντικό πυλώνα τροφοδοσίας ενέργειας της χώρας. Ο ανθρακίτης και ο λιγνίτης κατέχουν μερίδιο 35,3%,  οι ανανεώσιμες πηγές  35,2%, τα πυρηνικά 11,7% και το φυσικό αέριο 12,8%. Τροφοδότες είναι οι περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας του Βρανδεμβούργου, του Άνχαλτ και της Σαξονίας, όπου η κρατική επιχορήγηση εξόρυξης έως το 2017 έφτασε τα 337 δις  €. Τα γερμανικά αποθέματά λιγνίτη δεν καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας και εισάγει από την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Κολομβία, την Πολωνία, τον Καναδά και την Νότιο Αφρική. Παράλληλα, προβαίνει στη εξαγορά ορυχείων σε άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι το  κόστος του γερμανικού λιγνίτη είναι διπλάσιο από τον εισαγόμενο. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία μιλά για τερματισμό της εξόρυξης άνθρακα, όχι όμως της χρήσης άνθρακα ως καυσίμου για σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Επιπλέον, αυτό θα διασφαλίσει στην Γερμανία ενεργειακή επάρκεια, ακόμη και στην περίπτωση που αντιστραφούν τα μοντέλα περί “υπερθέρμανσης” του πλανήτη. Εν κατακλείδι, η πανδημία μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε στόχους 30ετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 15 Μαρτίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA), μειώθηκαν κατά 8,7% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, οξειδίου του αζώτου και φθοριούχων αερίων, σε όλους τους τομείς της γερμανικής οικονομίας, κυρίως στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος