Έξαρση διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους

Ακροβατώντας ανάμεσα σε ανεπεξέργαστα συναισθήματα και επιρροές από ένα απρόσωπο τεχνολογικό περιβάλλον, που επιβάλλει πρότυπα συμπεριφοράς και εμφάνισης, παιδιά και έφηβοι εισέρχονται αθόρυβα στον κόσμο των διατροφικών διαταραχών.

«Τι συμβαίνει και το παιδί ή ο έφηβος έχουν έντονη ενασχόληση με το βάρος και το σώμα τους;» Πιθανότατα το παιδί φλερτάρει με μια διατροφική διαταραχή. Κάθε παιδί που μπαίνει στην νόσο μπαίνει μέσω της ανορεξίας, επισημαίνει η dr. Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του ελληνικού κέντρου διατροφικών διαταραχών και αποδίδει το φαινόμενο σε πολυπαραγοντικά αίτια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η προδιάθεση, το DNA, ο τρόπος ζωής και ο εγκλεισμός που υπήρξε λόγω της πανδημίας συνετέλεσαν στην διόγκωση του φαινομένου.

«Έχουν τριπλασιαστεί οι αριθμοί των εφήβων που έχουν διατροφικές διαταραχές. Ένας στους τρείς εφήβους νοσεί. Η προσέλευση των εφήβων στα ειδικά κέντρα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 150%», σύμφωνα με την κ. Τσιάκα.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την διαταραχή. Οι γονείς αναζητούν βοήθεια όταν τα παιδιά έχουν χάσει πολύ βάρος, διότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα πρώτα σημάδια της νόσου. Είναι σημαντικό οι γονείς να δείχνουν την δέουσα προσοχή σε ανεξήγητες αυξομειώσεις του βάρους και αλλαγές στην διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους. Αυξημένο άγχος κατά την διάρκεια του γεύματος, απώλεια βάρους, βουλιμικές τάσεις, είναι κάποιες ενδείξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου της μελλοντικής υγείας των παιδιών.

Το φαγητό εξελίσσεται σε εφιάλτη των ανώριμων εφήβων. Όταν κάποιο άτομο  διαβεί την λεπτή γραμμή του μέτρου περνά στην παθολογία και η διατροφική διαταραχή ορίζεται πλέον ως  ψυχική νόσος, με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές νόσους.

Μια ασθένεια που αφήνει βαθιά σημάδια στο σώμα, ακόμη και αν επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος