Έβρος: Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμης

Πριν από 20 χρόνια ο Ζαχαρίας Μπουμπόπουλος, ερευνητής απολιθωμένων και επιχειρηματίας, κατασκεύασε έξω από την Λευκίμη Έβρου ένα μικρό οικοτουριστικό συγκρότημα και κάπου εκεί είχε την πρώτη του επαφή με τα απολιθώματα της περιοχής. Η γνωριμία και η συνεργασία του στη συνέχεια με τον καθηγητή Παλαιοντολογίας – Παλαιοβοτανολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ευάγγελο Βελιτζέλο, είχε ως αποτέλεσμα να εντρυφήσει στον μαγικό κόσμο των απολιθωμάτων, βάζοντας ως στόχο ζωής τη διάσωση και την ανάδειξή τους.

H περιοχή της Λευκίμης είναι μέρος του γενικότερου Απολιθωμένου Δάσους που εκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα του Έβρου, από την Τραϊανούπολη έως και τα Δίκαια, αποτελώντας το αρχαιότερο στον ελληνικό χώρο με ηλικία που αγγίζει τα 35 – 40 εκατομμύρια έτη και με σπάνια φυτικά απολιθώματα του Ηωκαίνου -διήρκησε από 56 έως 33,9 εκατομμύρια χρόνια- που προσθέτουν νέα επιστημονικά δεδομένα για την γεωϊστορική εξέλιξη των φυτών του παρελθόντος.

Το Απολιθωμένο Δάσος του Έβρου, αποτελεί για Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο που συγκεντρώνει τεράστιο παλαιοντολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, αφού έχουν εντοπιστεί σ’ αυτό, μοναδικά παλαιοβοτανικά ευρήματα απολιθωμένων κορμών, φύλλων, καρπών και σπερμάτων, θαλασσίων Μαλακίων, Σπονδυλοζώων, Κοραλλίων.

Ρεπορτάζ Δ. Σταματάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος