“Έτσι τα έζησα … έτσι τα θυμάμαι”: Η ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αυστραλία μέσα από τα μάτια του Π. Γιαννούδη



Μουσείο Κινηματογράφου
και ένα ακόμη βιβλίο με παραλειπόμενα του ελληνικού σινεμά, ετοιμάζει στην Αυστραλία ο Παναγιώτης Γιαννούδης που το όνομά του έχει συνδεθεί -και δικαίως- με την ιστορία της μεγάλης οθόνης και σπουδαίους ηθοποιούς και τραγουδιστές της χρυσής εποχής του 60 και του 70 που φιλοξένησε στους αμέτρητους κινηματογράφους του και τους επικοινώνησε σε εκατομμύρια ομογενείς σε Τασμανία και Νέα Ζηλανδία.

Το 1956 ξεκινά με μία βαλίτσα όνειρα και την γενική αποκλειστικότητα διανομής του Φίνου στον Νέο Κόσμο,  έχοντας ήδη από τα 14 του χρόνια στη Μεγαλόνησο τα καρέ του ελληνικού σινεμά στην καρδιά του, καθώς εργαζόταν για το χαρτζιλίκι ως βοηθός ταμίας στη Λεμεσό… Προηγήθηκαν το 49 οι αδερφοί Καρμίρη από τα Κύθηρα που με την Φωνή της Καρδιάς, τους Χαμένους Αγγέλους, την Τελευταία Αποστολή και οι Γερμανοί ξανάρχονται ανοίγουν τον δρόμο… Ο Γιαννούδης κάνει το ντεμπούτο του στη βιομηχανία θεάματος στην Αυστραλία με Γκόλφω και Αντιγόνη Βαλάκου…

Το 50 η μετανάστευση ήταν υποδεέστερη σε σχέση με το 60 και 70 που φθάνει στο απόγειο της και μαζί της και η σινεφιλία των ομογενών που πήγαιναν ακόμη και σε εκκλησιαστικά χωλς για να απολαύσουν τους θρυλικούς Έλληνες πρωταγωνιστές.

1958 και με συνεταίρους τον Ραφτόπουλο και Παπαδόπουλο δημιουργούν την Cosmopolitan motion picture με αριθμούς ρεκόρ στις εισαγωγές  ταινιών.

Ποιοι όμως ήταν οι πρώτοι stars που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία, ποιους αγάπησε το κοινό και πώς εκδήλωνε τον θαυμασμό του?

Ο Παναγιώτης Γιαννούδης λέει ότι οι πρώτοι καλλιτέχνες που πήγαν στην Αυστραλία ήταν ο Νίκος  Γούναρης και οι αδερφές Καλουτά που είχαν μεγάλη επιτυχία, το 1963 πήγε ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Βίκυ Μοσχολιού.
Η εμφάνιση της Α. Βουγιουκλάκη  με τις ταινίες «Μαρία Πενταγιώτισσα» και «Αστέρω» δημιούργησε ένα καινούριο όνομα  ….ήταν η πιο δημοφιλής ηθοποιός, ιδιαίτερα μετά την προβολή της ταινίας το 1960 «Tο ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο».
Και μετά αργότερα βέβαια με τον “Κατήφορο” η Λάσκαρη με τον Κούρκουλο , ο Ξανθόπουλος με τη Μάρθα Βούρτση και η Ζωή Λάσκαρη, η πιο όμορφη γυναίκα που ο κόσμος ήθελε να δει, καταλήγει χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος