Έρευνα Π.Ο.Υ. για αντιβηχικά και σιρόπια

Επικίνδυνα αντιβηχικά σκευάσματα που κυκλοφορούν μέσω του διαδικτύου, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο σε μικρά παιδιά, προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ..

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε «άμεση και συντονισμένη δράση» για την προστασία των παιδιών από φάρμακα, που έχουν παρασκευαστεί με την προσθήκη δηλητηριωδών ουσιών, έπειτα από πολλούς θανάτους παιδιών, που συνδέονται με σιρόπια για τον βήχα.

Το 2022, περισσότερα από 300 παιδιά, κυρίως ηλικίας κάτω των 5 ετών, στην Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν πέθαναν από οξεία νεφρική βλάβη.

Δυο φαρμακευτικές από την Ινδία και τέσσερις από την Ινδονησία φέρονται ως κατασκευαστές και διακινητές των σκευασμάτων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο των παιδιών κυρίως στην Αφρική και την Ασία, επισημαίνει ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δ.Π.Θ..

Σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τα σιρόπια για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή, είχαν υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης. «Αυτές οι προσμείξεις είναι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικοί παράγοντες που μπορεί να αποβούν θανατηφόροι ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Ακόμη και αν μια εταιρεία φαίνεται να έχει έδρα τον Καναδά, ο κατασκευαστής, συνήθως είναι στην Ινδία ή την Κίνα, τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει ειδοποιήσεις για τα προϊόντα από τον Οκτώβριο, ζητώντας να αφαιρεθούν από τα ράφια τα αντιβηχικά σιρόπια που παρασκευάζονται από την India’s Maiden Pharmaceuticals και την Marion Biotech, και τα οποία συνδέονται με θανάτους στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν αντίστοιχα.  Επίσης, εξέδωσε προειδοποίηση για σιρόπια που παρασκευάζονται από τους Ινδονήσιους κατασκευαστές, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex και PT AFI Pharma και πωλούνταν στην εγχώρια αγορά.

Η προειδοποίηση του Π.Ο.Υ. απευθύνεται ιδιαίτερα σε γονείς, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος