Έρευνα για τα δέντρα της Θεσσαλονίκης

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πράσινου και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σωτηριάδης μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με χρώμα” και προσπάθησε να εξηγήσει τη νοοτροπία και τις προτεραιότητες της υπηρεσίας που χαράσσει και εκτελεί την πολιτική για τη βλάστηση στην πόλη. Περιηγούμαστε στο μητρώο των δέντρων, εξετάζουμε τη σύμβαση με τον εργολάβο που εκτελεί τις κλαδεύσεις και αναζητούμε απαντήσεις σε εύλογες απορίες.

Μιλάμε μέχρι σήμερα για επικείμενη κοπή 2000 δέντρων. Πώς προκύπτει αυτός ο αριθμός; Kαι είναι μόνο τόσα;

Πριν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με βάση τη σύμβαση μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ανάδοχου εργολάβου προσπαθούμε να μάθουμε πόσα δέντρα έχει η πόλη μας αυτή τη στιγμή. Οι πληροφορίες διαφέρουν από 55.000 έως και 70.000 δέντρα.

Στο μητρώο των δέντρων που αναφέρεται ο κύριος Σωτηριάδης το Green Tree τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σύμφωνα με αυτό έχουμε 37.303 ζωντανά δέντρα, 1085 νεκρά, 3.418 ανύπαρκτα (εννοείται ο αριθμός κενών δενδροδόχων) και συνολικά 41.806.

Mε μία απλή περιήγηση στην εφαρμογή αποκαλύπτεται πως το συγκεκριμένο μητρώο έχει σταματήσει αρκετά χρόνια πίσω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οδός Αγγελάκη που εμφανίζεται να έχει λεύκες ενώ όλοι γνωρίζουμε πως έχουν αντικατασταθεί προ διετίας από υπεραιωνόβιες ελιές χαλκιδικής. Στο δρόμο που μένω εμφανίζονται ιαπωνικά λιγούστρα και άλλα δέντρα τη στιγμή που αντικαταστάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από σφαιρικές ψευτοακακίες κατά την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας και παρόδων το 2014-2015.

Ο καθένας μπορεί να τσεκάρει το δρόμο που ζει. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια διάχυσης της πληροφορίας για το φυτικό κεφάλαιο του δήμου, με λεπτομέρεια και βάθος, μόνο που έχει αφεθεί στην τύχη του.

Τελικά πόσα δέντρα έχουμε στη Θεσσαλονίκη;

Κοιτάζοντας τη σύμβαση «Κλάδευσης – Φύτευσης 2021-2025» που υπογράφηκε στις 20 Απριλίου 2022 ύψους 2.819.864,16 Ευρώ και έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια μένουμε σε δύο σημεία.

Ο συνολικός αριθμός των κλαδεύσεων ή κοπών φτάνει τις 79516. Πώς προκύπτει αυτός ο αριθμός;

Το μάτι μένει πάνω στον όρο «κοπή». Αυτό σημαίνει επιπλέον κοπές δέντρων πέραν των 2000 που ρητά αναφέρονται στην παράγραφο Γ. Πού θα πάει αυτό;

Ρεπορτάζ Σ. Πανούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος