Έρευνα: εγκλεισμός – βία και παραβατικότητα

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία προκάλεσαν φαινόμενα βίας με αποδέκτες τα παιδιά και παραβατικότητος που εκδηλώνουν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά. H «Πρωτοβουλία για το Παιδί» χαρτογραφεί την κατάσταση που επικρατεί  στην ελληνική οικογένεια, μετά τον εγκλεισμό του 2020. Ο διοικητικός διευθυντής Βαλάντης Καραγιάννης, παρουσιάζει τα κοινωνικά αποτελέσματα έρευνας ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων που διενήργησε η “Πρωτοβουλία”.

Παρατηρείται 10% αύξηση της βίας προς τα παιδιά κυρίως του δημοτικού. Στην πλειοψηφία τους οι γονείς χρησιμοποίησαν σωματική βία για πρώτη φορά, λόγω της μακρόχρονης συνύπαρξης στο σπίτι με τα παιδιά, με σκοπό την τιμωρία και την πειθάρχηση σε περιπτώσεις ανυπακοής. Εν τούτοις, δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή τα ποσοστά σωματικής κακοποίησης των εφήβων από γονείς.

Ασυνήθιστες συνθήκες προκάλεσαν ασυνήθιστα φαινόμενα. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα για το μέλλον έχουν ως αποτέλεσμα την συναισθηματική φόρτιση των ατόμων. Η εκτόνωση των παιδιών σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού σταμάτησαν. Έτσι, τα παιδιά δεν λειτουργούν όπως στο παρελθόν και η πίεση που υφίστανται οι γονείς από εξωτερικούς παράγοντες δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Επίσης, αυξήθηκε σε ποσοστό 30% η παραβατικότητα των εφήβων. Παρατηρείται ότι μειώνεται η μέση ηλικία πρώτης επαφής των εφήβων με ουσίες στο 13ο έτος. Όσο αυξάνεται η ηλικία των εφήβων αυξάνεται η παραβατικότητα. Παλαιότερα στις ηλικίες των 15 – 17 ετών καταγράφονταν μικροκλοπές, καταστροφές ξένης περιουσίας, ενώ μετά το 2019 παρατηρείται στροφή ακόμη και σε εμπορία των ουσιών.

Τα αίτια που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα είναι η συναισθηματική παραμέληση των γονέων προς τα παιδιά, από την έλλειψη σταθερών πρωταρχικών σχέσεων, την έλλειψη σωστής οριοθέτησης των μεταξύ τους σχέσεων, από την χαλάρωση των ηθικών αξιών και από την έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς της κοινωνίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος