Επισιτιστική κρίση- Πόσο θα κρατήσει-που θα φτάσουν οι τιμές

Ένας πόλεμος χωρίς ορατό τέλος, προμηνύει μια παρατεταμένη επισιτιστική κρίση, που θα πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες της Αφρικής, που περιμένουν να ζήσουν τους πληθυσμούς τους με την βοήθεια του ΟΗΕ.

“Πόλεμος πατήρ πάντων” έλεγε ο Ηράκλειτος, περιλαμβάνοντας και όλα τα κακά που απορρέουν από αυτόν.

Ίσως το χειρότερο γεγονός που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τα τελευταία περίπου 70 χρόνια μετά τον Β΄Π.Π. είναι η επισιτιστική κρίση, η οποία απειλεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε ήδη υποσιτιζόμενες χώρες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής πολυτεχνείου Κρήτης, μεγάλο μερίδιο της περσινής συγκομιδής σιτηρών, περίπου 25 εκατ. τόνοι από τους 39 που παράγει συνολικά, παραμένουν εγκλωβισμένα, επειδή τα λιμάνια της χώρας βρίσκονται υπό Ρωσικό αποκλεισμό.

Ωστόσο, στις 19 Νοεμβρίου παρατάθηκε για ακόμη ένα 4μηνο η συμφωνία να επιτραπεί σε πλοία να φορτώσουν τα σιτηρά και να τα κατευθύνουν στις διεθνείς αγορές. Ήδη έχουν μεταφερθεί 12.000.000 τόνοι από την περυσινή σοδειά, μέσω θαλάσσης, καθώς είναι πολύ φθηνότερη η μεταφορά από ότι οδικά ή σιδηροδρομικά.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που εντοπίζεται σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, αφορά το εργατικό δυναμικό της Ουκρανίας, που βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου, ενώ πολλές εκτάσεις βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη και χιλιάδες στρέμματα έχουν βομβαρδιστεί η ναρκοθετηθεί, δηλαδή έχουν καταστεί μη καλλιεργήσιμα.

Η έγκαιρη πρόβλεψη βοήθησε να μην ανεβούν οι τιμές σίτου, αν και έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι από τα 197 στα 315 δολάρια ο τόνος. Επίσης, υπάρχει το υψηλό κόστος της ενέργειας που αυξάνει τις τιμές των σιτηρών.

Οι χώρες που υφίστανται τις συνέπειες βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, Τανζανία, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Αιθιοπία. Οι πληθυσμοί τους και όσοι ζούν σε στρατόπεδα των Ην. Εθνών κινδυνεύουν. Κάθε ημέρα πεθαίνουν δεκάδες υποσιτιζόμενα παιδιά. Τώρα ο ΟΗΕ αγοράζει τρόφιμα σε διπλάσιες τιμές και θα πρέπει να ενισχυθεί χρηματικά για να πετύχει την σίτιση αυτών των πληθυσμών. Ένας διπλασιασμός των εισφορών από τα κράτη- μέλη του Οργανισμού είναι πολύ δύσκολη ειδικά τώρα που η κρίση πλήττει σχεδόν όλες τα χώρες.

Προφητικός ο κ. Ατσαλάκης τονίζει: «Όταν δεν τρέφονται οι άνθρωποι τρέφονται οι επαναστάσεις, όπως συνέβη με την Αραβική Άνοιξη», που αφορούσε πολύ μικρότερο πρόβλημα τιμών.

Πάντα βρίσκονται κάποιοι που εκμεταλλεύονται μια κρίση για να επέμβουν ως σωτήρες, προκαλώντας τον όλεθρο.

Ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, η Ουκρανία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αφ’ ενός είναι οι επιθέσεις των Ρώσων που την απειλούν με εξάλειψη από τον χάρτη και από την άλλη εκείνοι που βλέπουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις και σκέφτονται “business as usual”. Είναι αυτό στο οποίο προσβλέπει η Μόσχα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις από την δύση προς το Κίεβο για μια διαπραγμάτευση άνευ όρων. Οψόμεθα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος