Επιφυλακτικοί οι Έλληνες απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Array

Μάλλον επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο αρχιτέκτων-μηχανικός στο ΕΜΠ Πάνος Κοσμόπουλος. Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 αυτό που ζητούν με σαφήνεια οι πολίτες για να αλλάξουν ενδεχομένως τη στάση τους απέναντι στις ΑΠΕ είναι να έχουν σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση από τους εξειδικευμένους επιστήμονες.

Ο κ. Κοσμόπουλος πριν αναλύσει τα ευρήματα της έρευνας έδειξε live στη διάρκεια της εκπομπής ένα μικρό φωτοβολταϊκό με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού εκτός από τον ηλεκτρισμό που παράγει με δύο τρόπους, το παραπροϊόν της διαδικασίας που ακολουθεί είναι καθαρό νερό το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα μόλις ένας στους δέκα Έλληνες έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και από αυτούς που δηλώνουν ευχαριστημένοι το 48,9% στόχευαν στο δικό τους οικονομικό όφελος και το 46,7% στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι θεωρούν σε ποσοστό 44,7% ότι δεν είχαν οικονομικό όφελος για το νοικοκυριό τους ενώ το 26% αυτών θεωρεί πως δεν βοηθά ούτε το περιβάλλον.

Οι ευχαριστημένοι σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο είναι μάλλον όσοι τοποθέτησαν φωτοβολταικά νωρίτερα και απόλαυσαν μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα από την πολιτεία.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι Έλληνες θα προτιμούσαν να λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να μην έχουν οι ίδιοι την ευθύνη συντήρησης και παρακολούθησης τους αλλά και για λόγους ασφάλειας και διαφάνειας. Αυτό που φοβούνται, επίσης σύμφωνα με όσα δήλωσαν, είναι η διαφορετική αντιμετώπιση των ΑΠΕ ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Επίσης, οι περισσότεροι περιμένουν το επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-αυτονομώ», θεωρούν ότι δεν υπάρχει χώρος για μικρούς παίκτες στα φωτοβολταϊκά αφού τα κέρδη από τις σχετικές επενδύσεις τα μονοπωλούν οι μεγάλες εταιρίες, ενώ σε ό, τι αφορά τα μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα θα ήθελαν να γνωρίζουν υπευθύνως τι θα αλλάξει στον τόπο τους σε περίπτωση τέτοιας εγκατάστασης για να ξέρουν τι θα συμβεί με το περιβάλλον τις καλλιέργειες ή τον τουρισμό.

Πάντως όπως θα δείτε στο σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο Ο3, στην Ταϊλάνδη έχει ήδη εγκατασταθεί ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά υδροηλιακά συστήματα στον κόσμο το οποίο καταλαμβάνει 1210 στρέμματα επιφάνειας νερού που ισοδυναμεί με 170 γήπεδα ποδοσφαίρου. Στόχος της χώρας είναι ως το 2037 το 35% της ενέργειας της να προέρχεται από μη ορυκτά καύσιμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος