Με 17. εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται το Μουσείο Χίου που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να επεκταθεί, να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, έσπευσε επί τόπου για πληρέστερη ενημέρωση, για ένα έργο τόσο σημαντικό για το νησί.
Η επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη πέρυσι στην Χίο έθεσε σε κίνηση μια διαδικασία για την παραχώρηση εκτάσεως 8,5 στρεμμάτων, από τον Δήμο Χίου στο ΥΠΠΟΑ για την επέκταση του υπάρχοντος μουσείου, που χρονολογείται από την δεκαετία του 1960. Η μοναδική ανακαίνιση της πρωτοπόρου για την εποχή του κατασκευής, διήρκησε περίπου ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε το 1999, δηλαδή πριν από 34 χρόνια. Η ανάγκη ανακαινίσεώς του ήταν επιτακτική.
Οι εργασίες απαιτούν το κλείσιμό του για δυο χρόνια όπως εξήγησε η Ολγα Βάσση, Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου. «Αναγκαστικά θα κλείσει το μουσείο για να εκτελεστούν οι εργασίες».
Ευρισκόμενο στην οδό Μιχαλών, στο κέντρο της πόλεως, το μουσείο υφίσταται τους περιορισμούς του πολεοδομικού ιστού. Αναφορικά με το θέμα της σταθμεύσεως τουριστικών λεωφορείων και οχημάτων των επισκεπτών, λόγω της θέσεώς του δεν μπορεί να γίνει κάποια κατασκευή. «Περιφερικά το μουσείο δεν έχει διαθέσιμους χώρους για την κατασκευή πάρκινγκ και ο χώρος ούτως ή άλλως είναι δωρεά του Δήμου Χίου, με τον οποίο θα βρεθεί μια χρυσή τομή σχετικά με αυτό το θέμα», επισημαίνει η κ. Βάσση.
Οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας και με την ολοκλήρωσή του η Χίος θα αποκτήσει ένα κόσμημα για τους θησαυρούς της.
Εν τω μεταξύ, εκείνοι που θα επιθυμούσαν να δουν τα έργα που διαθέτει θα μπορούν να έχουν μια ψηφιακή περιήγηση. Με πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ χρηματοδοτήθηκε η ψηφιακή καταγραφή και περιήγηση του χώρου, αναφέρει η κ. Βάσση.
Το υφιστάμενο συγκρότημα αποτελείται από επτά ανεξάρτητα κτίρια και τα σχεδιαζόμενα θα ακολουθήσουν τον βασικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Οι χώροι εκδόσεως εισιτηρίων, οι αποθηκευτικοί χώροι, το πωλητήριο, οι χώροι των εκθέσεων και τα εργαστήρια συντήρησης θα διπλασιαστούν σε έκταση, ενώ θα προστεθούν νέοι εκθεσιακοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρος μηχανολογικών εγκαταστάσεων απαραίτητος για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηρίου, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.500 τ.μ. επιφάνειας, σε τρία επίπεδα. Σε αυτά θα προστεθούν περίπου 1.900 τ.μέτρα.
Τους υφιστάμενους εκθεσιακούς χώρους, αποτελούν πέντε αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση και μία για την περιοδική. Στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται: α) εκθέματα της προϊστορικής Χίου από την Τελική Νεολιθική Εποχή ως την μυκηναϊκή περίοδο β) δείγματα κοροπλαστικής (κατασκευής κούρων) και γλυπτά (αγάλματα, πορτραίτα, ανάγλυφα) από τον 8ο αι. π.χ έως και την ρωμαϊκή περίοδο και γ) επιτύμβιες στήλες και επιγραφές. Στον δεύτερο όροφο, φιλοξενούνται δείγματα κεραμικής και μεταλλοτεχνίας από την αρχαϊκή έως και την ρωμαϊκή περίοδο και τα σημαντικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής, ενώ στον τρίτο όροφο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση με τίτλο “Τα Ψαρά στην αρχαιότητα”, η οποία περιλαμβάνει τάφους μυκηναϊκού νεκροταφείου από τα Ψαρά. Στον αύλειο χώρο έγινε αναστήλωση “μακεδονικού τύπου” τάφου και τοποθετήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν σποραδικά σε όλο το νησί της Χίου.[1]
[1] Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, http://odysseus.culture.gr/h/4/gh41.jsp?obj_id=6001
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος