Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα στην αρχαία Άντισσα της Λέσβου

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από την ανασκαφή στην αρχαία Άντισσα της Λέσβου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πιστοποιούν ανθρώπινη δραστηριότητα από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι το τέλος της Βυζαντινής περιόδου.

Η ανασκαφή, η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για πρώτη φορά στην εν λόγω χερσόνησο, στην οποία σώζεται το μεσαιωνικό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, που χρονολογείται από τον 13ο αι.

Τα νεότερα από την αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται, αποτυπώνονται σε ένα βίντεο για την ιστορία της Αρχαίας Άντισσας που επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος και προϊστάμενος της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται, ανατολικά της κεντρικής πύλης του νότιου επιθαλάσσιου τοίχους εντοπίστηκε ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, μια μαρμάρινη κεφαλή από άγαλμα της θεάς Υγείας του 3ου π.Χ αιώνα, δίπλα σε αυτήν ένα σπάνιο σιδερένιο σφενδόβολο όπλο του 14ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα του κάστρου. Τα ευρήματα αυτά αναμείχθηκαν λόγω της καταστροφής και ερήμωσης του κάστρου που υπέστη από την πολιορκία των Οθωμανών, το 1462.

Τομές νότια του επιθαλάσσιου τοίχους υπέδειξαν την παρουσία τάφρου καθώς και τόπους διαμονής της μεσαιωνικής φρουράς. Εσωτερικά του επιθαλάσσιου τοίχους , η αρχαιολογική διερεύνηση σε σκάμμα έως των 6 μέτρων κάτω από το επίπεδο του μεσαιωνικού περιδρόμου του επιθαλάσσιου τοίχους, έφερε στο φως οικιστικά κατάλοιπα από ορθογώνιο κτίριο με λιθόστρωτο δάπεδο το οποίο χρονολογήθηκε σύμφωνα με την κεραμική που βρέθηκε στο εσωτερικό του, στη μετάβαση από τη μεσοχαλκή στην ιστεροχαλκή περίοδο, 16ος αιώνας π,Χ.

Από παλαιότερες αρχαιολογικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η πόλη κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τους τελευταίους αιώνες της 2ης χιλιετίας π.Χ, έως και τη Βυζαντινή περίοδο και η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται.

Ρεπορτάζ Μ. Τζινέλλη
Επιμέλεια Π. Κάσαρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος