Ένθετο Υγεία: Έρχεται το πρώτο ολιστικό κέντρο για τον καρκίνο στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο κέντρο για την θεραπεία του καρκίνου θα δημιουργηθεί σύντομα στη χώρα μας. Σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο θα στεγάζονται κλινικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και θα συγκεντρώνεται όλη η έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Απώτερος στόχος η βελτίωση της ζωής των ογκολογικών ασθενών αφού θα υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες που χρειάζονται, συγκεντρωμένες σε μια ενιαία δομή. Για το νέο αυτό κέντρο μίλησαν στην κάμερα του EΡΤnews και την Ειρήνη Κυρίτση ο Αντώνης Καττάμης, καθηγητής Παιδιατρικής και Ογκολογίας Ν. Παίδων «Αγία Σοφία», ο Αριστοτέλης Μπάμιας, Καθηγητής Ογκολογίας ΕΚΠΑ, η Αντωνία Δημητρακοπούλου – Strauss, αναπληρώτρια Επικεφαλής Κλινικής Ιατρικής DKFZ, o Βασίλης Γρηγορίου, Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο Γιόζεφ Πούχτα, πρώην διευθυντής κέντρου έρευνας καρκίνου στη Χαϊδελβέργη.

Δείτε ακόμα στην Ειδική Έκδοση για την «ΥΓΕΙΑ» στο ΕΡΤnews:

– Το παράθυρο ενός νοσοκομείου μπορεί να κρίνει την έκβαση μιας νοσηλείας, αν δηλαδή ο ασθενής θα πάει καλά μετά από χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για το 2022, η ύπαρξη παραθύρου στο δωμάτιο νοσηλείας μπορεί να αυξήσει έως και πέντε φορές τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 4.000 νοσηλευόμενοι που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κινδύνου, μεταμοσχεύσεις νεφρών, χολεκτομή και παγκρεατεκτομή στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μέσα σε μία 3ετία. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε δύο ορόφους του νοσοκομείου, σε δωμάτια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με ή χωρίς παράθυρα, μονόκλινα ή δίκλινα και με συγκεκριμένες αποστάσεις από το νοσηλευτικό τμήμα και την οπτική επαφή με τους γιατρούς. Η ανάλυση έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι σε δωμάτιο χωρίς παράθυρο είχαν:

-20% περισσότερες πιθανότητες θανάτου
-10% περισσότερες πιθανότητες θανάτου μέσα σε μόλις 30 ημέρες

Σύμφωνα με τους ερευνητές ενδεχομένως όσοι δεν είχαν παράθυρο στο δωμάτιο, έχασαν την ευεργετική επίδραση του ηλιακού φωτός όπως είναι η διέγερση της παραγωγής σεροτονίνης που βελτιώνει τη διάθεση και προάγει την ηρεμία, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Στην έρευνα διαπιστώθηκε επιπλέον μικρότερη θνητότητα στους ασθενείς που ήταν στο οπτικό πεδίο του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς οι τελευταίοι μπορούσαν να εκτιμήσουν ευκολότερα την κατάσταση του ασθενούς και να επέμβουν ταχύτερα σε σοβαρά περιστατικά.

– Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αφορούν όλο και πιο νέα άτομα, όχι μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες. Η νόσος αφορά πλέον και την προ-εφηβεία. Πρόσφατα κοριτσάκι 8 ετών νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” λόγω νευρικής ανορεξίας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα ότι πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες δημόσιες δομές με εξειδικευμένο προσωπικό για νοσηλεία των ατόμων με αυτού του είδους τις διαταραχές.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος