Ένθετο Περιβάλλον: Πληρώνω όσο πετάω

Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα για διαλογή αποβλήτων στα νοικοκυριά, στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένη, επιστρέφει χρήματα στους πολίτες που ανακυκλώνουν, συστηματικά, και διαχωρίζουν τα απόβλητα, στην πηγή, σε 7 ρεύματα.

Στόχος είναι ο μηδενισμός αποβλήτων που κατευθύνονται για ταφή στους ΧΥΤΑ. Για την ώρα ο δήμος καταφέρνει να εκτρέψει από την ταφή το 35% των αποβλήτων, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αυξήσει το ποσοστό, στο 65% με όφελος 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, υποχρεωτικά, από το 2023 σε όλους του δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν οι πολίτες,τόσο θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη.

Η εφαρμογή του προγράμματος απαιτεί την τοποθέτηση ατομικών κάδων ανακύκλωσης, ανά νοικοκυριό/ πολυκατοικία. Στην περίπτωση που θα εγκατασταθεί κοινόχρηστος κάδος θα πρέπει να υπάρχει σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των χρηστών, ώστε να αποδίδονται τα ανταποδοτικά οφέλη στα νοικοκυριά που διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους.

Δείτε ακόμα στο ένθετο για το περιβάλλον, του ERTNEWS:

Τα κατακάθια του καφέ θα ζεστάνουν, δωρεάν, νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα

Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας σε συνεργασία με το δήμο και τα καταστήματα εστίασης, αξιοποιεί τα απόβλητα του καφέ καθώς και τα κλαδέματα για την παραγωγή πέλετ που θα θερμάνει ένα σχολείο στην πόλη, με χαμηλό κόστος και σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αφού θα αντικαταστήσει το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα αξιολογηθούν προκειμένου το πρόγραμμα να εφαρμοστεί άμεσα σε 10 ακόμη σχολεία της Καρδίτσας.

Ορυκτά καύσιμα: τοξικά μικροσωματίδια στα έμβρυα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέεται στενά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων επηρεάζει ακόμη και τα έμβρυα, μέσω της έκθεσης της μητέρας, σε επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Επιστήμονες εντόπισαν τοξικά μικροσωματίδια στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες αγέννητων μωρών.

Επιμέλεια Παρουσίαση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος