Ένθετο Παιδεία: Το ΕΡΤNEWS στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αγίας Βαρβάρας

Το 2ο δημοτικό Αγίας Βαρβάρας, το σχολείο της καρδιάς μας, όπως το αποκαλούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αποτελεί ενα φωτεινό παράδειγμα για το πως πρέπει να λειτουργούν τα δημόσια σχολεία. Η ανθρωπογεωγραφία του σχολείου είναι αυτό που το κάνει ιδιαίτερο. Το 60% των μαθητών είναι Ρομά και η συμμετοχή τους στις σχολικές δραστηριότητες είναι αξιοσημείωτη.

Κύριο χαρακτηριστικό του σχολείου είναι η εξωστρέφεια. Φυτεύουν λουλούδια σε παρτέρια σε συνεργασία με τον δήμο Αγίας Βαρβάρας ενώ συμμετέχουν σε πιλοτικά περιβαλλοντικά προγράμματα της WWF.

Ρομά και μη Ρομά μαθητές συνυπάρχουν αρμονικά και αυτό οφείλεται στη συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου προσεγγίζοντας όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τους γονείς.

Το 2ο δημοτικό Αγίας Βαρβάρας αποτελεί σίγουρα ένα σχολείο παράδειγμα προς μίμηση, μια γέφυρα συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Παιδεία του ΕΡΤNEWS

Στη νέα Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2022 (FRA) αναφέρεται ότι οι οικογένειες Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να ζουν σε αποτρόπαιες συνθήκες, με άσχημες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές.

Στην Ελλάδα το 32% παιδιών ρομά 3-5 ετών συμμετέχουν στην προσχολική εκπαίδευση, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2016 που ήταν 21%. Το 16% παιδιών Ρομά ηλικίας 20-24 έχει ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια από 8% που ήταν το 2016. Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που σημειώνουν υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής μαθητών Ρομά.

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το έργο και τη ζωή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, φτιάχτηκε απο εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου της Κέρκυρας. Βούληση των δημιουργών του- μόλις γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις- είναι να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΙΝΑ ΚΟΛΥΒΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος