Ένθετο Παιδεία: Μαθησιακές δυσκολίες – Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται στο σχολείο;

Όροι όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία έχουν μπει στο λεξιλόγιο των γονιών προκαλώντας συχνά σύγχυση αλλά και ανησυχία.

Συνήθως η πρώτη παρατήρηση των δυσκολιών στη μάθηση γίνεται από τον δάσκαλο των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Ειδικοί επιστήμονες εξηγούν στο ERTNEWS ποια είναι τα σημάδια που θα χτυπήσουν το καμπανάκι στους γονείς αλλα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με στοιχεία απο το υπουργείο παιδείας κάθε χρόνο οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη στα σχολεία αυξάνονται. Το σχολικό έτος 2018 – 2019 οι αιτήσεις ήταν 7.218 το 2019 – 2020 8.838 ενώ το 2020 -2021 10.679. Οι αιτήσεις για την τρέχουσα σχολική χρονιά μέχρι στιγμής είναι 14.000.

Από τις 11 εως και τις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο των Λογοθεραπευτών. Εκεί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και για τις μαθησιακές δυσκολίες.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Παιδεία: 

Μπορεί ένα ρομπότ να γίνει ο καλύτερος φίλος των παιδιών? Να μιλάει, να ακούει, να παίζει μαζί τους, να βρίσκεται σε σχολική αίθουσα? Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου ρομποτικής του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πέτρου Μαραγκού κατασκεύασε το baby robot αναπτύσσοντας καινοτόμες τεχνολογίες προκειμένου να καταγραφεί η επικοινωνία και αλληλεπίδραση που έχουν τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά αλλά και τα παιδιά από το φάσμα του αυτισμού με τα ρομποτ.

Στο Βόλο διεξήχθησαν οι προκριματικοί αγώνες ταχύτητας πίστας για την τελική φάση του 11ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Formula 1 in Schools. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς STEM στον κόσμο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έγινε, το 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο F1 in Schools πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέφτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στον χώρο των Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες.

Η Ελένη Ραυτοπούλου παρακολούθησε τον διαγωνισμό και συνομίλησε με μαθητές και φοιτητές. Η ελληνική ομάδα έχει αποσπάσει μεγάλες παγκόσμιες διακρίσεις, με κορυφαία, την 1η θέση το 2016 στις ΗΠΑ.

Παρουσίαση: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος