Εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Τα συγκεκριμένα άτομα έδρασαν πολύ στοχευμένα»

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εμπρηστική επίθεση σε πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, της μητέρας της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας Αφροδίτης Νέστορα, τον τραυματισμό της ίδιας και του πατέρα της, καθώς και ενοίκων.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η μαρτυρία στην ΕΡΤ, του Γιώργου Παπαδόπουλου, ενοίκου της πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη όπου σημειώθηκε η εμπρηστική επίθεση.

Στην εκπομπή «10 με τόνο» του ΕΡΤNews μίλησαν για το περιστατικό ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης και η ομότιμη καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας, Μαίρη Μπόση.

Ο κ.Τσαϊρίδης, τόνισε ότι πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις, ενώ από την πλευρά της η κα.Μπόση στάθηκε στο ότι από έναν ήπιο εκφοβισμό με γκαζάκια, έχουμε περάσει σε αναβάθμιση της βίας.


«Από την πρώτη στιγμή όλες οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της Αστυνομίας με μπροστάρη την Αντιτρομοκρατική, συλλέγουν συνεχώς στοιχεία και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο δράσης των ατόμων, τις κινήσεις τους, από πού ξεκίνησαν, από πού παρέλαβαν τους εμπρηστικούς μηχανισμούς και εν συνεχεία, όταν τους τοποθέτησαν, ποιοι ήταν η διαφυγή τους και πού κατέληξαν. Αργά ή γρήγορα η αστυνομία θα κάνει αυτό που γνωρίζει να κάνει. Θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να δεθεί η υπόθεση. Δεν είναι απλά μόνο να εντοπιστούν ποια είναι τα άτομα. Θα πρέπει να βρεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να οδηγηθούν με αυτά στη δικαιοσύνη και εν συνεχεία να δικαστούν, όπως πρέπει.
Φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε έναν συνάνθρωπό μας για να αντιληφθούμε ότι τα γκαζάκια τελικά δεν είναι μια απλή επαναστατική εκδήλωση που απλά προκαλεί υλικές ζημιές. Εδώ στη Θεσσαλονίκη αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και κατά το παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλές παρόμοιες επιθέσεις και σε σπίτια δεκάδων αστυνομικών που είχαν στοχοποιηθεί κατά το παρελθόν και δυστυχώς κανένας δεν έδινε την απαραίτητη βαρύτητα»
, ανέφερε ο κ.Τσαϊρίδης και πρόσθεσε:

«Κατά το παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλά παρόμοια περιστατικά. Κατά την προσωπική μου άποψη τα συγκεκριμένα άτομα έδρασαν πολύ στοχευμένα. Θεωρώ ότι το είχαν δουλέψει καιρό το συγκεκριμένο χτύπημα και το ότι χτύπησαν σε τρία άτομα τα οποία προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία όμως δεν είναι ούτε βουλευτές ούτε υπουργοί, δείχνει ότι είχαν στόχευση συγκεκριμένη. Γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ενεργούς βουλευτές και υπουργούς, υπάρχουν και έντονες περιπολίες πέριξ αυτών, οπότε ήθελαν να αποφύγουν και την έντονη αστυνομική επιτήρηση των συγκεκριμένων οικιών».


Μπόση: «Περάσαμε στην αναβάθμιση της βίας»

Η Μαίρη Μπόση έδωσε από την πλευρά της τη θεωρητική διάσταση του προβλήματος και της κλασικής τρομοκρατίας.

«Ας ξεκινήσουμε κατ αρχήν ότι όλες οι πόλεις της Ελλάδος, οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, έχουν τέτοιου είδους βία, την οποία βέβαια ονομάζαμε όλα αυτά τα χρόνια ήπιας έντασης πολιτική βία. Τώρα όμως αυτή η ορολογία ανατράπηκε και έγινε η κλασική τρομοκρατία ιδιαίτερα επώδυνη, ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Έτσι περάσαμε από απλά γκαζάκια, τα οποία λειτουργούσαν ως ένας ήπιος εκφοβισμός για υλική καταστροφή στην αναβάθμιση πλέον της βίας, γιατί τώρα αναβαθμίστηκε υπέρμετρα με τραυματισμούς αλλά και θάνατο. Όταν έχεις θάνατο σε μια περίπτωση τέτοιας κατηγορίας, τότε οριοθετούμε την αλλαγή της βίας. Τώρα μιλάμε για κλασική τρομοκρατία. Προσέχουμε να δούμε την αιτία, δηλαδή αν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, για παράδειγμα, αν υπάρξει. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης, μιας και είναι πολύ επώδυνο αυτό για έναν πολύ μεγάλο χώρο».


Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος